A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

C-BAND

Dit zijn de satellietfrequenties in het gebied 3.7 t/m 4.1 GHz.

C-MAC

Relatief nieuwe overdrachtsnorm voor tvsignalen met grotere bandbreedte (15 MHz), zoals die bij satellieten beschikbaar is (in tegenstelling tot aardse zenders). Bij deze norm worden de afzonderlijke beeldcomponenten gemultiplext. De C staat voor het audiomodulatiesysteem, terwijl MAC staat voor Multipexed Analogue Components.

C/N-VERHOUDING

Carier to Noise Ratio (ook wel afgekort tot CNR) Dit is een verhouding in dB's tussen het signaal en de (systeem) ruis. Het spreekt voor zich hoe beter de verhouding (ruisgetal F), hoe beter en vaak duurder de apparatuur. Bij analoge signalen dient het ontvangen signaal 12dB hoger te zijn dan het c/n getal, en voor digitale signalen is dit 9dB. Anders gezegt; De verhouding v/d (gewenste) signaalsterkte tot de (ongewenste en onvermijdelijke) aanwezige storende ruis-component.

CA

Cloud Analysis of wolkenanalyse

CAM

Een Conditional Access Module (CAM) is de bouwsteen waarin het CA systeem is ondergebracht. CAM's kunnen als losse modules worden geleverd, maar soms zijn ze ook vast in de receiver ingebouwd. Embedded CAM noemt men dat. De CAM bevat ook alle software die nodig is voor de communikatie met je kaart.

CARRIER

Draaggolf; aanduiding voor het hoogfrequente signaal waarop het informatie bevattende signaal wordt gemoduleerd.

CASSEGRAIN

De cassegrain is een te vergelijken schotel als de primefocus (van een sterrenkijker ontleende constructie). De LNB wordt middels een hyperbolische hulpreflector aangestraald. Door deze construktie is het rendement verder opgelopen tot wel zo'n 70%.

CET

Central Europenean Time (Centrale Europese Tijd). Engeland (GMT/UCT) +1 uur.

CHANNEL

Kanaal of frequentiegebied voor een specifieke (radio, TV, telex) uitzending. TV-kanaal is 6 MHz breed, AM radio 15 KHz, FM 300 KHz, Satelliet 27-36 MHz.

CHROMINANTIE

Kleurinformatie bij de overdracht van een kleurentelevisiesignaal.als deel van het gedemoduleerde TV-signaal.

CIRCULAIRE POLARISATIE

Om wederzijdse beinvloeding en storing te voorkomen, wordt bij deze polarisatie (elektrische vector) het signaal links- dan wel rechtsdraaiend (roterend) gepolariseerd. uitgezonden of ontvangen.

CLAMPING

Begrenzende schakeling of limiter, soms het signaal op een zeker niveau vastleggend.

CLARKE

Een Engelse ingeneur en auteur Arthur Clarke die in 1945 het idee van satellietzenders publiceerde.

CLARKE BELT

Zie ook Geostationaire baan. Gordel of baan om de aarde waarop geo-stationaire satellieten kunnen worden gesitueerd.

CLUSTER

Een groep satellieten op dezelfde nominale baanpositie.

Coax

Om het satelliet-signaal voldoende sterk naar de in de huiskamer opgestelde ontvanger te krijgen is een speciale transport-kabel nodig; COAX-KABEL. Deze kabel dient m.b.v. speciale pluggen aangesloten te worden en dient voor satelliet-ontvangst van een zeer goede kwaliteit te zijn. Ook moet de kabel vakkundig behandeld worden.

COINCIDENTIE

Komt veel voor in het voor- en najaar. Dit is , vanuit de ontvangstschotel gezien, het in 1 lijn "zien" van satelliet en de zon. Schotelbezitters vinden dit niet fijn, omdat dit niet alleen spikes veroorzaakt maar soms ook nog ergere schades. Ook de warmte wordt immers teruggekaatst naar het brandpunt van de schotel, en daar bevindt zich ook de LNB.

Common Interface

Common Interface (CI) is een PCMCIA module die in een satelliet ontvanger geplaatst kan worden, die is uitgevoerd met een slot (insteekplaats) volgens de Common Interface standaard. Common Interfaces zijn o.a. voor Irdeto, Seca (aston), Viaccess, Nagravision, Conax, Cryptoworks, enz.

COMPOSITIESIGNAAL

"Composite Baseband" Door de satelliettuner gemoduleerd audio/videosignaal. Met dit signaal kan een videoapparaat rechtstreeks via de AV-bus (scart) worden aangestuurd, of indirect via de antenne-ingang, na remodulatie.

Conax

Een coderingssysteem dat vooral in de scandinavische landen veel gebruikt wordt.

Component video

Is analoge videoverbinding met de drie basis kleuren rood, groen en blauw gescheiden (
RGB) , dit kan via SCART of via drie losse kabels.
Component video geeft bij analoge overdracht de beste beeldkwaliteit.

Cryptoworks

Een relatieve nieuwkomer. Het Cryptoworks coderingssysteem is door Philips ontwikkeld.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z