A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

D2-MAC

Multiplexed Analogue Components, door Frankrijk en Duitsland overeengekomen nieuwe televisienorm voor hogkwalitatieve beeld- en geluidsoverdracht per satelliet. In Engeland had men de voorkeur voor de C-MAC variant. Ten opzichte van de bekende PAL en SECAM systemen gewijzigd overdrachtsysteem, dat naast een betere beeldkwaliteit ook 'n hoge mate van flexibiliteit mogelijk maakt. Zo kunnen meerdere audiokanalen tegelijk worden uitgezonden, plus bv. een meer uitgebreide of nieuwe data- en informatieservice.

D2-MAC DECODER

Dit apparaat heeft men nodig, om een in D2-Mac uitgezonden programma op 'n gewone tv te kunnen bekijken en wordt doorgaans via de scart- of AVbus aangesloten.

DAB

Digitale Audio Broadcasting.

DATASTREAM

Het totale digitale TV signaal incl. geluid, EPG, teletekst ed.

dB

Decibel. Logaritmische maat voor de verhouding van twee signalen. Internationale dimensieloze eenheid, bedacht door Alexander Graham Bell, om de verhouding aan te geven tussen 2 elektrische vermogens, spanningen, stromen of geluidsniveau's. 1 Bell (B)= 10 decibel.

dBi

Antennewinst ten opzichte van een isotrope (in alle richtingen dezelfde eigenschappen vertonend) straler.

dBm

Vermogensverhouding t.o.v. een milliwatt.

DBS

(Direct Broadcasting Satellite). Een omroepsatelliet met een hoog zendvermogen (vaak met een spotbeam), die met relatief kleine paraboolantennes te ontvangen zijn.

DBS-BAND

Het frequentiegebied in de KU-band tussen 11.75 en 12.5 GHz. Dit gebied is voor broadcastsatellieten.

dBu

Spanningsverhouding t.o.v. een microvolt.

dBW

Logaritmische vermogensverhouding en geeft de verhouding van een signaal in dB's ten opzichte van 1 W.

DE-EMPHASIS

Voordat een analoog signaal de zendantenne verlaat is hier een extra ruisonderdrukking aan toe gevoegd. Dit wordt Pre-Emphasis genoemd. Nadat het sinaal uw schotel bereikt heeft, en de ontvanger ingaat, wordt dit door de De-Emphasis schakeling getransporteerd. Het kan een beetje vergeleken worden met de "Dolby" schakeling van uw cassettedeck. Bij geringe uitsturing werkt het netwerk als een laag doorlaatfilter met variabele kantelfrequentie, waarvan het 3-dB-punt naar lagere frequenties verschuift.

DE-INTERLASER

Dit is een apparaat, om een geinterlinieerd beeldsignaal (halfbeeld) om te zetten in een progressief, niet geinterlinieerd beeldsignaal, (volbeeld).

DE-MODULATOR

Een schakeling (detector) om het gemoduleerde (informatie bevattende) signaal van de draaggolf te scheiden (de-moduleren).

DECLINATIEHOEK

Dit is de hoek tussen de pool-as en satellietantenne. Deze hoek bedraagt aan de evenaar 0° en neemt met de breedtgraad toe.

Decoder

Een apparaat dat vaak extern aan een satelliet-ontvanger gekoppeld wordt om een versleuteld (gecodeerd) signaal weer zichtbaar te maken.

DECODER

Is een schakeling (descrambler) om versleutelde/verminkte (encoded) signalen weer zichtbaar te maken. Dit kan zowel in- als extern met uw ontvanger verbonden worden. IN moderne ontvangers is een decoder vaak geintregeerd of als losse CI beschikbaar.

DEMPER (satslope)

M.a.w. een verzwakker om de eventuele te sterke signalen kleiner te maken voor een goed signaal voor de ontvanger. Meestal worden deze dempers gewoon tussen de coax en de ontvanger opgenomen.

DESCRAMBLER

Schakeling om gecodeerde tvprogramma's aan de ontvangerkant weer te kunnen decoderen. Dit zijn veelal schakelingen om de programma-aanbieders het mogelijk te maken, om kijkgelden voor de geleverde programma's te kunnen innen .

DFS

Deutscher Fernmelde Satelliet. De eerste duitse communicatiesatelliet, de Kopernikus

DIGITAAL

Niet geleidelijk , maar stapsgewijs variabel getransporteerd, uitgezonden of weergegeven signaal, meestal twee (binair) niveau's, een 0 of een 1. Door combinaties zijn er onuitputtelijke mogelijkheden.

DigiTAG

Digital Terrestrial Television Action Group

Digitenne

Digitenne is een systeem om door de ether digitale televisie- en radiosignalen en data te kunnen versturen en te ontvangen. Eén van de grote voordelen hiervan is dat u met een kleine antenne overal beeld, geluid en data kunt ontvangen met een superieure kwaliteit. Digitenne is een initiatief van Nozema (Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij), de NOS, VESTRA en Canal+.

DIPOOL

Symmetrisch geconstrueerde antenne.

DISCRIMINATOR

Dit is een schakeling, waarmee uit frequentie- of faseveranderingen amplitudeveranderingen kunnen worden afgeleid.

Diseqc

Een door Philips in samenwerking met de Eutelsat organisatie ontwikkelde standaard voor besturing van complexe buiten-installaties. Kan zowel draaibare opstellingen als multifeed LNB(F)'s en een eenvoudige vaste schotel-opstelling door één kabel, via seriële commando's, besturen.

DISH

Engelse term voor schotelantenne.

DISPERSAL

Door het gebruik van dezelfde frequenties uit diverse hoeken. En het spreiden (zo ver mogelijk uit elkaar) voorkomt men in het gehele gebied storingen. Deze verspreiding wordt Dispersie genoemd.

DITHERING

Dispersal of dispersie. Dit is het proces waarbij het satelliet TV signaal over de beschikbare bandbreedte wordt uitgesmeerd/verstrooid, teneinde storing van terrestrische (=aardse) microgolfzenders te voorkomen (energie dispersie).

DOMSAT

Domestic Satellite. Benaming van de tvsatellieten van de VS.

DOWNCONVERTER

Schakeling die de ingangsfrequentie in het GHz-bereik om naar het MHz-bereik. De kwaliteit van de ontvangstinstallatie hangt grotendeels van het ruisgetal van de downconverter af.

DOWNLINK

Zoals het opgestraalde signaal -van zender naar satelliet- UPLINK heet, wordt het retoursignaal -van satelliet naar ontvanger- DOWNLINK genoemd.

DOWNLINK BUDGET

Berekening van frequentie, zendvermogen en ontvangstkwaliteit via de satelliet en ontvangstpositie.

DSR

Ongecompresseerde radiosignalen wat Digitale Satelliet Radio heet. In tegenstelling van ADR dat wel gecompresseerde signalen kent zal dit geen lang leven meer hebben.

DTC

Direct To Car. Satellietradio voor directontvangst.

DTH

Direct To Home. (schotelmarkt)

DTO

Direct To Office.

DUAL LNB

De oude LNB (Low Noise Blockconvertor) dat d.m.v. het omschakelen van het spanningsniveau twee frequentiebanden kon verwerken. Hij werd vooral gebruikt in de combinatie FSS/Telecomband.

DUAL-BAND-LNC

Converter voor de frequentiebereiken 10,95...11,75 GHz en 12,5...12,75 GHz. Deze frequentiebereiken worden omgeschakeld d.m.v. de voedingsspanning (14 of 18 V).

DVB

DIGITAL VIDEO BROADCASTING. Een norm voor het verzenden van (vele) programma's langs digitale weg. CANAL+ werkt volgens deze norm, dat een uitbreiding is van de bekende MPEG-2 norm.

DVI

Digitale beeldverbinding tussen twee apparaten, meestal een PC en een monitor.
Een PC met een DVI uitgang kan ook op een TV met HDMI ingang worden aangesloten, voorbeeld Dreambox 800(0).

DVB-S voor digitale sateliet televisie
DVB-C voor digitale kabeltelevisie
DVB-T voor digitale ethertelevisie (Digitenne NL, Norkring VL)
DVB-H voor handheld apparaten; Pocket PC's en mobieltjes.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z