A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

F-connector

Een speciale voor zeer hoge frequenties geconstrueerde plug, wordt bij consument satelliet-installaties veel gebruikt voor de coaxkabel.

F/D VERHOUDING

Verhouding tussen brandpuntafstand en diameter van een schotel. Ook wel f/D-ratio of focus/diameter-ratio genoemd.

FCC

Federal Communications Commission. Hoogste telecommunicatie-instantie van de VS en is verantwoordelijk voor alle vergunningaanvragen en juridische zaken op telecommunicatie-gebied

FEC

FORWARD ERROR CONTROL. Een methode om transport-fouten bij digitale satelliet-ontvangst te corrigeren. Werkt volgens een VITERBI algoritme, die in een snele micro-processor het signaal weer corrigeert. Deze methode heeft het additionele voordel dat de C/N bij digitale ontvangst kleiner mag zijn dan die voor analoge ontvangst (z.g. decoder-gain). De FEC geschiedt aan de hand van extra uitgezonden corectie-bits.

Feedhorn

Bij een parabool-antenne worden alle invallende signalen in één brandpunt gebundeld. Omdat evenwel de golflengte van de microgolven (ongeveer 25mm) niet oneindig klein is t.o.v. de schotel-afmetingen onstaat er geen brandpunt, maar een brandwolk, dat bovendien niet homogeen gevuld is met energie. De feedhorn heeft tot taak de energie nog verder te bundelen, zodanig dat het optimaal op de antenne in de lnb terecht komt. Bij een bepaalde schotel-constructie behoort een bepaalde feedhorn; bij meting aan antennes meet men dus altijd de kwaliteit van de feedhorn mee.

FILTER

Een electronische schakeling die niet bruikbare signalen onderdrukt, en de andere juist doorlaat.

Firmware:

De firmware is de operatingsystem software van je receiver.

FM

Frequentie Modulatie, overdracht van informatie door het in overeenstemming daarmee vareren van de frequentie van een draaggolf (carrier).

FOCUSHOEK

De openingshoek van de feedhoorn. Wanneer je eigen oog bv de feedhoorn is, en de kijkrichting naar het schotelopervlak is, is het de bedoeling om een zo groot mogelijk deel van het schoteloppervlak te zien. Hierdoor kan een zo optimaal mogelijk deel van de signalen naar de lnb worden gestuurd.

Footprint

Dit is een gebied op het aardoppervlak waarbinnen een bepaalde veldsterkte heerst. Een footprint bepaalt dus, gegeven de ontvangst-lokatie, hoeveel de veldsterkte ter plaatse zal zijn. Verschillende satellieten hebben verschillende footprints en sommige hebben er zelfs meer dan één, zoals de EutelSat; de SUPERBEAM heeft een veel kleinere footprint dan de WIDEBEAM.

FRAME (s)

Bij analoge, bv PAL/NTSC, signalen wordt -afhankelijk van het aantal Hertz- een beel in 2 keer geschreven. Dit zijn dus 50 of 60 halve beelden. De 2 gedeeltes van het totale beeld, worden frames genoemd. Bij digitale tv wordt het beeld in groepjes (ook frames) geformeerd uitgezonden. Bekende soorten groepjes zijn de B, I, en P-frames.

FREQUENTIE

Het aantal periode per seconden. Frequentie f=1/T (T=trillingstijd).

FSS

Fixed Satellite Services, ofwel geostationaire satellieten. Dit zijn satellieten, die met dezelfde snelheid en richting als de rotatie van de aarde, op een hoogte van ca. 36.000 km boven de evenaar meebewegen, zodat ze, ten opzichte van de aarde, stilstaan.

FSS-BAND

De fss-band is ook een onderdeel van de KU-Band. Het gebied van deze band loopt van 10.7 t/m 11.75 GHz.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z