A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 

Offset Hoek

Dit is de hoek tussen de eigenlijke elevatie en feitelijke helling van een offset-schotel. Door deze hoeken kan een offset-schotel vrijwel verticaal worden opgesteld waardoor er bijvoorbeeld geen sneeuw op blijft liggen.

Offset Schotel

Een schotelconstructie waarbij de LNB niet in het hart, maar excentrisch is opgesteld. Een voor kleinere schotels veelgebruikte constructie die daar tot een hoger schotel-rendement leidt. Dit voordeel t.o.v. primefocus schotels neemt evenwel snel af naarmate de diameter groter wordt; het omslagpunt ligt rond de 120-150cm. De offsetschotel is ook veel gevoeliger voor met name regen.

OFFSETPOLARISATIE

Als een satelliet niet geheel in zuidelijke richting staat, worden de vertikale en horizontale signalen, niet "waterpas" ontvangen. Dit houdt in dat de LNB ook niet precies waterpas hoeft te staan. Het ligt in de bedoeling dat de ontvangst in het verlende van het uitgezonden signaal komt. De hoek die daardoor de schotel en lnb moet maken t.o.v. van waterpas heet offsetpolarisatie.

OMROEPSATELLIET

Satelliet met een vermogen van meer dan 200 W per transponder, door iedereen te ontvangen.

OMT

T-stuk of polarisatie-scheidingsfilter.

OPEN TV

Dit is een besturingssoftwarenorm voor digitale ontvangers. Wellicht een toekomstige Europese norm die een groot aantal mogelijkheden heeft, zoals Elektronische Programma Gids (EPG) en abonnementsvormen.

Openings Hoek

Dit is de totale schotel-verdraaing in graden, waarbij de veldsterkte van een te ontvangen transponder niet meer dan 3dB varieert. Een grote openings-hoek kan ontvangst-storingen opleveren wanneer er een satelliet in de buurt van de te ontvangen satelliet opereert. Voorbeeld hiervan is de TELECOM II-B (5 graden west) die door de TELECOM II-A (8 graden west) bij kleine schotels gestoord kan worden. De openingshoek wordt groter naarmate de schotel-maat kleiner is en omgekeerd.

ORION

Een satelliet op 37.5 gr West die vooral gebruikt wordt voor feeds.

ORTHOMODE

T-stuk.

OSCAR

Orbit Satellite Carrying Amateur Radio. Satelliet met aan boord door gelicenseerde zendamateurs gebouwde apparatuur.

OSCILLATORFREQUENTIE

Door het mengen met de frequentie v/d in de LNC ingebouwde oscillator wordt v/d ontvangstfrequentie van 10,950...11,750 GHz de eerste (satelliet-) MF van 950...1750 MHz gemaakt. Deze frequentie is voor de satelliet-tuner hanteerbaar en kan verder verwerkt worden. De "normale" oscillatorfrequentie van een LNC is 10 GHz; voor speciale toepassingen worden ook wel andere frequenties gebruikt. B.V. om verschil te maken tussen de polarisatierichtingen van het ASTRAsysteem: 10,259 GHz v en 9,95 GHz h in een 24-kanaalssysteem, resp. 10,25 GHz h en 9,65 GHz v.

OSD

ON SCREEN DISPLAY. Dit is een voorziening, waarbij via het tv-scherm instellingen van de satelliet-ontvanger zichtbaar worden gemaakt. Deze instellingen kunnen veelal via een afstands-bediening gewijzigd worden.

OTS

Orbital Test Satellite en was de eerste Europese communicatiesatelliet voor het 11 GHz bereik. OTS had 4 transponders (2x40 MHz en 2x120 MHz). Hij is experimenteel gebruikt op televisiegebied in de periode van mei '78 tot december '83. Ook werden via deze satelliet de eerste tv-programma's van het Britse Satellite Television plc. en het Franse Antenne2 doorgegeven aan Europese kabelnetten.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z