De PVR of de Personal Video Recorder satelliet ontvangers, om er maar enkele te noemen Dreambox, VU+, Extrend, Clarke tech, het zijn stuk voor stuk allemaal PVR ontvangers, krachtige toestellen waarmee men meerdere opnames tegelijk kan maken. Toch slagen sommigen erin om een en ander te verkloten, kopen een peperdure Deambox van 700 € en daarna zijn ze verbaasd dat opnames maken op een andere zender niet lukt, ze zijn een paar details vergeten, voordat ze hun aankoop deden. Wie voor de eerste keer met een PVR ontvanger in aanraking komt gaat er meestal vanuit dat het allemaal op dezelfde manier werkt zoals vroeger met de antenne op het dak of de kabel tv, niks is minder waar, satelliet Tv is niet alleen digitaal maar stelt hele andere eisen aan de installatie, vooral bij opnames.

Te starten met de universele lnb deze krijgt 4 banden aangeboden van de satelliet waarop uitgezonden wordt, maar kan slechts een band tegelijk verwerken.

DE 4 FREQUENTIE BANDEN

 

Lage Band Verticaal | Lage Band Horizontaal | Hoge Band Verticaal | Hoge Band Horizontaal

 

 

 

  • Als er een zender wordt gekozen, is het de tuner van de ontvanger die gaat bepalen op welke band de lnb moet afstemmen, eens die selectie gemaakt is, zijn de drie andere banden niet meer beschikbaar.
  • Daarna wordt de transponder aangesproken waarop de gewenste zender zit, alle andere transponders zijn vanaf dan niet meer beschikbaar, daar een tuner slechts één transponder kan verwerken.
  • De ontvanger krijgt nu via de gekozen transponder (6) een digitaal pakket aangeleverd, hierin zitten dan +/- 15 zenders (zie figuur onder)
  • De ontvanger haalt de stream van de gekozen zender er uit en geeft die via de HDMI kabel door aan het Tv toestel.
  • Het leuke hieraan is dat al wat zich op de transponder bevind, meteen ook beschikbaar wordt gesteld om op te nemen of te streamen.

Het minder goede nieuws is dat het hierbij ophoud voor ontvangers met slechts 1 tuner.

Stel nu, dat er een opname loopt op NPO 1 HD, en we willen een andere zender zien die niet aanwezig is op de gebruikte transponder.

We zappen Oeps....geen beeld....dat lukt niet, zo lang de opname loopt is de tuner vastgepind op die ene transponders waar NPO 1 HD op zit, de tuner kan niet omschakelen naar een andere transponder.

 

Daarvoor zijn de Twintuners op de markt gekomen, hierin zit een tweede tuner, hiermee lukt dat wel, want Tuner 2 kan onafhankelijk van tuner 1 (opname) een uitzendband >> transponder >> zender, kiezen bijvoorbeeld Canvas HD.

 

Bij die twintuners gaat het al eens fout met de bekabeling, want sommigen gebruiken de coaxkabel van Tuner 1 ook voor Tuner 2 via intern doorlussen of met een splitter. Dat is goed fout !

 

Herinner u de 4 banden, stel nu dat we willen kijken naar een zender die zich bevind op een transponder in de Hoge Band Verticaal, maar de lnb staat ingesteld op de Hoge Band horizontaal voor een lopende opname op tuner 1 (NPO1 HD).

Doordat die lnb maar één band aankan, krijgt Tuner 2 nu dezelfde band aangeboden als tuner 1, want het zaakje wordt gewoon doorgelust.

Resultaat , geen ontvangst op Tuner 2, want die wil een andere band zien, namelijk de Hoge Band Verticaal

Om dat op te lossen moet Tuner 2 beschikken over zijn eigen coaxkabel en lnb, om die reden bestaan er vandaag lnb's met 2 - 4 - 8  uitgangen, elke uitgang moet gezien worden als een aparte lnb waar de banden vrij te kiezen zijn.

Ook in de schotel moet een aanpassing gebeuren, bijvoorbeeld, voor ontvangst van 4 satellieten op een Twin tuner (2 tuners) moet er nu 4 keer een "lnb twin" en 2 maal een diseqc 4/1 geplaatst worden op de schotel, waarmee dan 2 onafhankelijke kringen ontstaan:

kring 1 voor Tuner 1, kring 2 voor Tuner 2. (zie figuur onder)

Links 2 tuners - 4 Twin lnb's, 2 Diseqc switchen = 2 coaxkabels.

Rechts, in geval de ontvanger beschikt over 4 tuners, worden dat 4 Quad lnb's en 4 Diseqc switchen = 4 coaxkabels.

Stacker - Destacker

 

Nu kan het gebeuren dat je onder geen beding een tweede coaxkabel naar binnen krijgt voor de aansluiting een Twin tuner (2).

Dan zou je kunnen overwegen om een Stacker - Destacker te plaatsen, dat is een tweedelige unit die 2 coaxkabels samen voegt en transporteert over één coaxkabel, eens binnen wordt alles weer omgezet naar 2 coaxkabels.

Een Stacker - Destacker kan omgaan met Diseqc switchen.

Naast een Stacker - Destacker bestaat er nog een veel geavanceerder systeem, dat zelfs in staat is om tot 32 ontvangers over 1 coax kabel van signaal te voorizien, Unicable II, hierover meer in handleiding 122.

 

 

 

Mebo 870 / Copyright © 2015 Luxsat.eu