E-Channelizer, is een vrij nieuwe settings editor voor het maken of aanpassen van Enigma 2 zenderlijsten.

 

E-Channelizer is een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk 'alles in een programma', naast het hoofddoel, een zenderlijst samenstellen, importeert E-Channelizer met gemak favorieten - lijstjes uit een andere zenderlijst, voegt probleemloos IPTV adressen in, voegt picons in, zet markers in de favorieten, verwijderd automatisch ongeldige ingaven.

Dit is een handleiding voor wie met E-channelizer aan de slag wil gaan, want de opzet wijkt toch enigszins af van wat we gewoon zijn.

Om te beginnen heeft E-Channelizer geen menu maar bovenaan een lint en geen uitklapbaar menu zoals we bij andere programma's zien, het lint is bedoeld om met een muisklik naar een onderdeel van het programma te gaan, eerst wat uitleg over de onderverdeling in E-Channelizer zelf.

 

Thuis

Openen, hiermee laad men een zenderlijst in die op de pc staat.

Recente bestanden, opent onlangs gebruikte zenderlijsten.

Sla op, slaat uw werk op onder dezelfde naam.

Sla op als...,schrijft de zenderlijst weg onder een nieuwe (andere) naam.

Satellieten

Zenders toonbaar maken van een of meerdere satellieten in de kanalen lijst gebeurt hier, simpelweg door de betreffende satelliet(en)  aan of af te vinken.

Kanalen, dit onderdeel heeft een directe invloed op de inhoud en informatie van de kanalen lijst.

 

Door onder satellieten slechts een satelliet aan te vinken, bijvoorbeeld Astra 23.5 en daarna onder kanalen filters in te stellen, kan men de kanalen lijst heel overzichtelijk houden. Persoonlijk houd ik het onder kanalen zeer beperkt UHD, HD, SD met daarnaast alleen kolommen voor satelliet, provider en SID (Service Identifier).

Al de rest is niet relevant om een zenderlijst samen te stellen en maak ik nooit zichtbaar.

 

  • Filters (1) Type: Hiermee bepalen we wat er in de kanalen lijst mag getoond worden, zoals Ultra HD TV, HD TV, SD TV, RADIO en DATA, het spreekt voor zich als we een zenderlijst aanmaken voor TV, dat radio en data overbodig zijn, die vinken we AF.
  • Filters (1) Vlaggen: Doet hetzelfde als Filters (1) Type, maar dan voor Favorieten, Nieuw, Verborgen, Gecodeerd en Gesloten.

 

  • Kanaaldetails (2) Algemeen: Hiermee maken we in de kanalen lijst kolommen zichtbaar voor Satelliet, Provider, Transponder, NID, TID, SID, Type, Referentie nummer en Vlaggen. Enkel Satelliet, Provider en SID zijn echt van belang.
  • Kanaaldetails (2) PID's: Hiermee maken we in de kanalen lijst kolommen zichtbaar voor Video, Video type, Audio, Audio type, audio kanaal, PCR, Teletekst, Ondertiteling, Bitstream, PCM, CAID's
  • Kanaaldetails (2) Satelliet: Hiermee maken we in de kanalen lijst kolommen zichtbaar voor Symbolrate, FEC, Systeem, Modulatie.

Boeketten

Hier is enkel het onderdeel "sorteer" van belang, hiermee kan men zenders sorteren in het boeket, dat sorteren heeft enkel betrekking op het boeket dat u bewerkt.

We kunnen alfabetisch sorteren of aangepast op Satelliet, Transponder, Type, SID, Naam.

 

In een boeket kan men ook zichtbare markers aanmaken waaronder dan zenders komen te staan voor een doelgroep, bv sportzenders stopt men onder de marker "SPORT"

Wanneer u alfabetisch gaat sorteren met ingevoegde markers, wordt de vraag gesteld of u deze markers wil behouden, antwoord hier altijd JA !! Zenders worden dan alfabetisch gerangschikt onder hun marker, dat maakt later het opzoeken in de zenderlijst een stuk aangenamer.

Picons

Picons zijn de logo's van zenders, die moeten uiteraard wel aanwezig zijn op de pc in de 'picons map',

Deze picons zijn per satelliet te downloaden hier bij Luxsat of elders op het internet, keuze genoeg.

 

  • Selecteer voor het het tonen van picons in kanalen: Uit - Klein - Gemiddeld - Groot.
  • Selecteer voor het het tonen van picons in favorieten: Uit - Klein - Gemiddeld - Groot.

Apparaten

Hieronder wordt de verbinding met de ontvanger(s) gerealiseerd, indien dat nog niet gebeurde bij de allereerste opstart, dienen we NU de gegevens van de ontvanger(s) in te vullen, dat kan via 'voeg nieuwe toe' |  In te vullen zijn:  ip adres, gebruikersnaam (login) en indien aanwezig op de ontvanger het wachtwoord.

 

  • Voor dreambox is de standaard login: root wachtwoord: dreambox
  • Voor VU Plus is de standaard login: root en geen wachtwoord.

 

Onder Toon vind men de profielen terug van ontvangers met hun ip adres die reeds zijn ingevoerd, merk op dat deze aan te vinken zijn, dat komt omdat E-Channelizer in staat is om tot 8 ontvangers gelijktijdig van de nieuwe zenderlijst te voorzien, dat is vooral handig als men beschikt over meerdere ontvangers, één klik en ze zijn allemaal geüpdatet.

 

De zenderlijst wordt doorgezonden naar de ontvanger(s) met op Schrijf te klikken, de zenderlijst importeren van de ontvanger gaat via Lees.

LET OP! Bij het wegschrijven naar de ontvanger(s) vergewis u ervan dat de zenderlijst werd opgeslagen.

Opties, hier valt weinig over te vertellen en wijst zichzelf uit, hier kan men onder meer de kleur van de achtergrond en letters instellen, de taal, tekst groter maken, hints enz..

 

Tooltips, zéér iritant zijn de tooltips die standaard geactiveerd zijn in E-Channelizer, die maken opzoeken en selecteren er niet bepaald gemakkelijker op, die ondingen springen telkens in beeld en zijn overbodig.

Het afzetten van de tooltips voor de kanalen lijst doet men onder kanalen toon kanaalinfo tooltip afvinken.

Het afzetten van de tooltips voor boeketten doet men onder boeketten toon boeketinfo tooltip - toon favorietinfo tooltip - toon originele naam tooltip afvinken.

 

Tot zover de basis hoe E-Channelizer in elkaar zit, E-Channelizer heeft nog wel meer aan boord, strikt genomen hebben we dat niet nodig.

We gaan nu over tot het creeren van een zenderrlijst.

 

Creëren van een zenderlijst in E-Channelizer.

 

Er zijn 3 manieren om tot een zenderlijst te komen.

 

  1. We laten zelf onze ontvanger scannen op satellieten, nadat dit voltooid is, importeren we dan de nieuwe gegevens in E-Channelizer via Lees.
  2. Een of meerdere recente zenderlijst(en) downloaden van internet, bijvoorbeeld 'de Hans settings', zulke lijsten zijn normaal gezien recent ingescand op een ontvanger. Dit is ook de meest interessante manier voor mensen die vaak naar buitenlandse zenders kijken, en actueel willen  blijven met hun zenderlijst. Er bestaan Franse, Italiaanse, Spaanse,  Zweedse en nog meer lijsten, daarin staan alle belangrijke zenders voor die landen, met een paar muisklikken is zo'n boeket uit een andere lijst geïmporteerd.
  3. Rechtstreeks gaan downloaden van kingofsat of Lyngsat.

 

Wij zijn enkel geïnteresseerd in de database van deze lijsten (lamedb) daarin zit alle informatie, de boeketten  zijn slechts verwijzingen naar die database.

Dat is wat E-Channelizer en alle andere editors doen, gewoon een soort snelkoppeling leggen naar de database, dat is vrijwel identiek als wat we bij onze pc zien gebeuren, we klikken een icoon aan, er start een programma op of er wordt een mp3 afgespeeld.

 

In de voorbeelden hierboven stonden al een aantal boeketten die ik had uitgelezen van de VU Plus, die ga ik nu eerst allemaal verwijderen om te starten met een maagdelijke nieuwe zenderlijst en een nieuw aan te maken boeket  voor Canaldigitaal NL.

 

Daar alle zenders van Canaldigitaal op Astra 23. 5 zitten, wordt onder satellieten enkel de Astra 23.5 aangevinkt, vervolgens bij kanalen, radio en data afgevinkt ! die hebben we niet nodig. We gaan nu in het rechterdeel van ons scherm staan (boeketten), met de rechtermuisknop openen we een menu, klik hierin op het plus teken, vul de gewenste naam in het venster dat verschijnt en klik op OK.

We zijn er haast, selecteer nu in de kanalen lijst de gewenste zenders en sleep deze naar het middelste (nog lege vak) dat is de inhoud van het boeket 'Canaldigitaal'.

De zenders die we versleepten naar het middelste vak, zijn nu netjes ondergebracht in het boeket 'Canaldigitaal'

Merk op dat er onder kanalen bij de naam van de ingevoerde zenders een dikke lijn als markering is komen te staan, hiermee wordt aangegeven dat de zender in het boeket aanwezig is, en slaat enkel op het geopende boeket.

Achter de naam van de zender, staat nu ook een nummer, dat is het aantal keer dat die zender is opgenomen als favoriete zender in en of meerdere boeketten.

 

Nu een voorbeeld om een of meerder boeketten te importeren vanuit een andere bestaande lijst, bijvoorbeeld om actueel te blijven met de Italiaanse zenders.

Onder boeketten met de rechter muis klikken, in het geopende menu >> importeer >> van bestand (1) >> selecteer de gewenste lijst (2) alle boeketten die vervat zitten in die zenderlijst worden nu getoond (3) aanvinken wat bruikbaar is en op Ok klikken, en 2 boeketten 'Top Italia' en 'Sky Italia' zijn met enkele muisklikken rechtstreeks geïmporteerd in onze eigen zenderlijst.

Nog een alternatieve en interessante methode om een boeket in te voegen, dit keer rechtstreeks uit de kanalen lijst.

Als voorbeeld het Joyne pakket voor Nederland op Eutelsat 9 oost, het volstaat om alle zenders die onder de provider Joyne zitten te gaan selecteren, vervolgens met de rechtermuis het menu oproepen en 'voeg een nieuw boeket toe' aanklikken en vervolgens een naam geven, OK klikken en het boeket Joyne is klaar.

U werd geholpen door deze handleiding? Overweeg eens een kleine donatie voor de liters zwarte kat koffie en server kosten van Luxsat.

Luxsat | mebo870 © 2018