gfxgfx
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
logo
 
gfx gfx
gfxgfx
 



Updates
Latest oscam all images 11770 (update) 27-04-2024
Vu+cobraliberosat Team Image 9.0 (update) 26-04-2024
Vu+Openvix-6.5.003 (update) 24-04-2024
Vu+Open Black Hole 5.4.003 (update) 22-04-2024
Dreambox Open HDF image v7.3 (72)- (update DM 820-900-920) 22-04-2024
Vu+Nonsolosat-31-py3 (update) 13-04-2024


Donation also possible by bank transfer Click here
Your donation will help keep the site running
To view all topics you must be registered and logged in
 
gfx gfx
gfx
72163 Posts in 11151 Topics by 6364 Members - Latest Member: keivnpo2001 April 27, 2024, 05:29:18 PM
*
gfx* Home | Help | Login | Register | Home | Contact | Translation | gfx
gfx
LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Vanaf maart 2024: internet aan 19 euro (voor 600.000 belgen)
gfx
gfxgfx
 

Author Topic: Vanaf maart 2024: internet aan 19 euro (voor 600.000 belgen)  (Read 187 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online mebo870Topic starter

  • Administrator
  • Platina Member
  • *
  • Posts: 8364
  • Country: be
    • Listen Hitradio
Vanaf maart 2024: internet aan 19 euro (voor 600.000 belgen)
« on: October 18, 2023, 02:12:29 AM »
Al ruim drie maanden oud maar misschien interessant voor sommigen.

Ruim 600.000 gezinnen hebben recht op het sociaal telecomtarief, maar amper een op de drie van hen maakt er ook gebruik van. Reden genoeg voor minister Petra De Sutter om in 2024 een nieuw, goedkoop internettarief in te voeren.

Eerst het slechte nieuws: voor de klanten van Proximus gaan de telecomuitgaven vanaf 1 juli weer eens omhoog. Na een eerste tariefverhoging in januari van dit jaar verhoogt Proximus dit keer de prijs van zijn populaire Flex-bundels (internet, mobiel en digitale tv) met 3 euro per maand. De goedkoopste Flex-formule kost voortaan 69,99 euro en voor het goedkoopste internetabonnement betaalt u bij Proximus 55,99 euro per maand, dat is 1 euro extra.

Ook concurrent Telenet is recent duurder geworden. Telenet verhoogde zijn tarieven al op 5 juni, met gemiddeld 6 procent. Bij de derde grote telecomoperator, Orange, werd in januari van dit jaar een prijsverhoging doorgevoerd.

Duurdere telecomtarieven zijn geen goed nieuws voor ons huishoudbudget. Meer dan ooit is het aangewezen om tarieven en formules te vergelijken. Dat kan op de overheidswebsite bestetarief.be.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop herinnert eraan dat klanten van een telecomoperator in de eerste maand na een tariefverhoging hun contract gratis kunnen opzeggen en overstappen naar een andere operator.

Bestaand sociaal tarief

Voor zowat 600.000 Belgische gezinnen met een laag inkomen (zoals leefloners of gepensioneerden die in aanmerking komen voor een 'verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg') kan het 'sociaal telecomtarief' de pijn verzachten. Dat sociaal tarief biedt een korting van (maximaal) 11,50 euro korting op de maandelijkse telecomfactuur. Alle operatoren die vaste telefonie of vast internet aanbieden en een jaaromzet halen van meer dan 50 miljoen euro, zijn verplicht om het sociaal tarief aan te bieden op al hun tariefplannen. Het gaat om Base, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet, Telenet en Voo.

Maar in realiteit maken zowat 400.000 potentiële rechthebbenden er geen gebruik van. Heel wat van de betrokken gezinnen weten niet eens dat het sociaal telecomtarief bestaat en dat ze er recht op hebben - en die onwetendheid wordt versterkt door het ontbreken van een automatische toekenning. Anders dan bij het sociaal energietarief - dat op dezelfde bevolkingsgroepen mikt en in vrijwel alle gevallen automatisch wordt toegepast door de energieleverancier, op aangeven van de FOD Economie - moet het sociaal telecomtarief expliciet aangevraagd worden door de rechthebbende. De complexiteit van die aanvraagprocedure (bij de telecomoperator, die voor elk dossier goedkeuring moet krijgen van de telecomwaakhond BIPT) zorgt voor een stevige drempel.

Bovendien betekent de maandelijkse korting van 11,50 euro niet noodzakelijk dat de betrokkene daarmee ook de laagste prijs op de telecommarkt betaalt. Om het in de woorden van federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) samen te vatten: 'Het bestaande sociaal telecomtarief schiet zijn doel voorbij. De kwetsbare mensen die recht hebben op deze hulp, mogen die niet meer mislopen.'

Nieuw sociaal tarief
Minister De Sutter lanceerde daarom eind vorig jaar het plan om in 2024 een nieuw sociaal internetabonnement in te voeren, waardoor meer dan een half miljoen Belgen met een laag inkomen kunnen surfen op het internet aan een vaste prijs van 19 euro per maand. De Sutter bereikte daarover een akkoord met de telecomoperatoren. Zij zal het bedrag van 19 euro in de wet inschrijven als maximumprijs, met de vrijheid voor de telecombedrijven om goedkopere formules aan te bieden. Het sociaal tarief wordt door de sector gedragen, er wordt geen belastinggeld voor uitgetrokken.

In ruil voor die 19 euro is er een surfsnelheid van minstens 30 megabit per seconde en een downloadvolume van 150 gigabyte.

Belangrijk: de mensen in de doelgroep zullen in maart 2024 een brief in de bus krijgen met de melding dat ze recht hebben op het goedkope internettarief. Met die brief kunnen ze naar een winkel van hun telecomoperator gaan en wordt hun bestaande abonnement automatisch omgezet. Van een complexe aanvraagprocedure is geen sprake meer. 'Nu is er onvoldoende hulp voor iemand die recht heeft op het sociaal telecomtarief, die moet het zelf uitzoeken. Daar maken we dus een einde aan.'

De hervorming is niet te nemen of te laten. Wie nu al een sociaal tarief heeft, kan zijn bestaande abonnementsformule ook behouden en laten doorlopen. 'Er is met de operatoren een akkoord om de bestaande sociale contracten te behouden en te laten doorlopen bij dezelfde operator aan dezelfde abonnementsformule', aldus het kabinet-De Sutter. 'Er kunnen immers gezinnen zijn voor wie het huidige kortingsysteem interessanter is, bijvoorbeeld omdat ze geen internet hebben maar wel een vaste telefoon in huis. Voor hen blijft het oude systeem gelden, zolang ze niet wisselen van telecomoperator.'

Opgelet: de 19 euro-formule gaat over 'vast internet'. Voor gezinnen uit de doelgroep die liever een bundel aankopen - dus niet alleen met internet, maar ook met digitale televisie en gsm - komt er een goedkoop tarief aan maximaal 40 euro per maand.

Via die bundels kunnen deze gezinnen dus ook hun kosten voor mobiele telefonie drukken. Voor een los gsm-abonnement komt er geen sociaal tarief. Volgens minister De Sutter zijn er op de commerciële markt voldoende goedkope gsm-formules beschikbaar.

In de kamercommissie Consumentenbescherming en Digitale Agenda is de bespreking van het wetsontwerp over het sociaal internettarief afgelopen week van start gedaan. Zonder onvoorziene vertraging kan de tekst nog voor het zomerreces ter stemming naar de plenaire Kamer worden doorgestuurd, wat toepassing vanaf maart 2024 moet mogelijk maken.

J*R*
The key to happiness
Stay away from idiots

LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Vanaf maart 2024: internet aan 19 euro (voor 600.000 belgen)
 

gfxgfx
gfx gfx