LuxSat Satellite

Luxsat Online => Online Sat & Newsflash => Topic started by: ferrarisat on December 21, 2010, 07:41:45 PM

Title: Stoppen satellietverspreiding kost regionale omroepen veel kijkers
Post by: ferrarisat on December 21, 2010, 07:41:45 PM
Het stoppen van de satellietverspreiding gaat de regionale omroep veel kijkers kosten. Op dit moment hebben de regionale omroepen Omroep Brabant en L1 Limburg besloten via de satelliet te stoppen. De alternatieven zijn echter zeker niet de gehele provincie dekkend.
Van de tien regionale omroepen die op dit moment via de satelliet te zien zijn is het zeker dat er volgend jaar nog vijf via de satelliet te zien blijven. Omroep Fryslân, RTV Noord, RTV Oost, Omroep Gelderland en Omroep Zeeland hebben dit besluit al genomen. Omroep Brabant en L1 Limburg hebben besloten om te stoppen met satellietverspreiding. RTV Drenthe, TV Rijnmond en RTV Noord Holland moeten nog beslissen of men in 2011 via de satelliet blijven uitzenden. Verwacht werd dat deze omroepen al een beslissing hadden genomen. Dat dit nog steeds uit is gebleven wijst erop dat de besluitvorming wel overwogen wordt. De verwachting is echter wel dat deze week de drie regionale omroepen het besluit openbaar gaan maken.

De regionale omroepen die al besloten hebben om te stoppen, Omroep Brabant en L1 Limburg, zeggen dit om financiële redenen te doen. Tot 30 november werd de satellietverspreiding gedekt door extra subsidies van onder andere de provincie en KPN. Dat de regionale omroepen die nog niet besloten hebben om via de satelliet door te gaan nu nog door de satellietkijker te zien zijn komt doordat SES ASTRA besloten heeft om tijdens de nog lopende onderhandelingen deze regionale omroepen nog via de satelliet door te geven. De verwachting is echter dat de regionale omroepen die nog niet definitief besloten hebben om door te gaan uiterlijk op 1 januari niet meer via de satelliet te zijn.

Omroep Brabant en L1 Limburg hebben aangegeven Digitenne, aardse digitale televisie, en internet als goede vervanging voor de satellietverspreiding te zien. Maar als we vooral naar de dekkingsgraad van Digitenne kijken zien we dat er toch veel blinde vlekken in de ontvangst van Digitenne in de provincies Brabant en Limburg zitten. In Brabant wordt officieel gesproken over 60.000 huishoudens die verstoken blijven van de publieke regionale omroep als deze niet meer via de satelliet te zien is. In Limburg gaat het ook om enkele tienduizenden huishoudens. Mochten er nog meer regionale omroepen besluiten om de satellietverspreiding te staken dan kunnen meer dan 100.000 huishoudens in Nederland niet via een televisieaanbieder naar de publieke regionale omroep kijken.
Internet is dan wellicht een uitkomst. Alleen kleven er aan internet vele nadelen. Niet veel mensen hebben de computer gekoppeld aan de televisie. Mocht men dat wel gedaan hebben dan komt men er achter dat de bandbreedte van de beschikbare internetstreams van de regionale omroepen zo beperkt is dat de beeldkwaliteit op een groter televisiescherm te wensen overlaat. Komt daarbij ook nog eens dat in bepaalde buitengebieden er geen sneller internet beschikbaar is en je kunt de conclusie trekken ook internet niet als afdoende alternatief gezien kan worden. Daarbij komt nog het saillante detail dat Omroep Brabant onlangs een NET TV-applicatie voor de connected TV’s van Philips lanceerde maar dat daar juist niet de internetstreams voor de televisie- en radiozender beschikbaar zijn.

De provinciale politiek heeft zich daarnaast ook laten horen. Provinciale Staten van Brabant heeft unaniem een motie van het CDA aangenomen waarin men gedeputeerde Brigitte van Haaften oproept een goed gesprek met Omroep Brabant over de satellietverspreiding te gaan voeren. Het eerste gesprek vindt nog dit jaar plaats. Insteek van het gesprek moet zijn dat de satellietverspreiding van Omroep Brabant in stand blijft. De subsidie van 15 miljoen euro moet volgens Provinciale Staten meer dan voldoende hiervoor zijn. Ook in Limburg zijn de eerste politieke vraagtekens over het stoppen L1 Limburg op de satelliet zichtbaar. Ook in Limburg ondersteunt de provincie de regionale omroep met vele miljoenen euro’s aan subsidie. Het is zeer goed mogelijk dat de politieke druk ook in Limburg groter wordt als L1 daadwerkelijk van de satelliet verdwenen is en de consequenties voor de Limburgers die nu nog via de satelliet naar de regionale omroep kijken duidelijk worden.
Speelt daarnaast ook nog mee dat de kijkcijfers van de regionale omroepen als Omroep Brabant en L1 onder druk komen te staan als een gedeelte van de kijkers die nu via de satelliet kijken gaat afhaken. Een kijkersverlies zorgt ervoor dat reclame-inkomsten onder druk komen te staan. Wellicht dat hierdoor het stoppen van satellietverspreiding van sommige regionale omroepen een tijdelijk iets gaat zijn.