LuxSat Satellite

Luxsat Online => Online Sat & Newsflash => Topic started by: Lawsons on December 07, 2018, 12:06:38 PM

Title: DAB+ krijgt belangrijke boost
Post by: Lawsons on December 07, 2018, 12:06:38 PM
De weg voor DAB+ om op termijn analoge FM radio te vervangen, wordt de komende jaren minder hobbelig. Dit komt door een beslissing van de Europese Raad.

Radiozenders zien in DAB+ een onderdeel van de toekomstige digitale distributie die FM etherradio moet vervangen. De hybride combinatie van digitale etherradio via DAB+ en online is volgens de radiozenders de meest geschikte manier om de luisteraar in de toekomst te bereiken. Daarbij wordt online hoofdzakelijk gebruikt voor het beluisteren van radiozenders in en om de eigen huisomgeving en op plaatsen waar draadloze WiFi beschikbaar is. DAB+ wordt als ideaal bestempeld voor het beluisteren van radio in auto’s en in gebieden waar geen vast of draadloos internet tot beschikking is.

Europa
Een besluit van de Europese Raad zorgt ervoor dat de hybride manier van het beluisteren van radiozenders een stap reëler is. Autofabrikanten worden namelijk verplicht om vanaf eind 2020 standaard een DAB+ radio in nieuw geleverde auto’s te plaatsen. Op dit moment is dit nog niet standaard het geval. Ook moet op dit moment bij sommige automerken – vaak vrij prijzige – extra optiepakketten gekocht worden om DAB+ ontvangst in de auto te verkrijgen. De verplichting om DAB+ in nieuwe auto’s te leveren, gaat zeker zorgen dat DAB+ bij meer Nederlanders bekend en gebruikt wordt.