Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?
Een korte samenvatting
Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Als je via een VPN met het internet verbindt, wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Dit heeft meerdere voordelen:
Je bent anoniemer op het internet: je IP-adres en locatie zijn niet langer voor iedereen zichtbaar.
Je bent veiliger op het internet: de versleutelde tunnel houdt veel hackers en cybercriminelen tegen.
Je bent vrijer op het internet: door andere IP-adressen te gebruiken, krijg je toegang tot websites en online diensten die anders geblokkeerd zouden zijn.
VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding is een gemakkelijke en efficiënte manier om je online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Als je nog niet helemaal op de hoogte bent van wat VPN’s zijn en wat ze doen, kan het je best afschrikken.
Wat is een VPN precies?
Een VPN is een veilige verbinding tussen jouw apparaat (bijvoorbeeld je computer of smartphone) en het internet. Dit ‘virtuele privénetwerk’ stelt je in staat je dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server te sturen. Vanuit daar wordt het dataverkeer weer het internet op gestuurd. Je internetverkeer is op deze manier beveiligd én geanonimiseerd.
Als je het internet op gaat, doe je dit met een uniek IP-adres. Je kunt dit adres vergelijken met je telefoonnummer of woonadres, maar dan voor je computer of smartphone.
Het IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode van jouw internetverbinding. Het staat op naam en adres van de persoon die de internetprovider betaalt. Zo ben je online herkenbaar en te traceren bij alles wat je doet. Gelukkig kan je dit grotendeels afschermen als je een VPN gebruikt. Door het gebruik van een VPN verandert het IP-adres dat de rest van het internet te zien krijgt. Je gebruikt dus een ander IP-adres dan het IP dat aan jouw apparaat is gekoppeld.
Waarom gebruiken mensen een VPN?
Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn online anonimiteit, veiligheid en vrijheid (het omzeilen van online blokkades en censuur).
Anonimiteit en privacy:
Anonimiteit op het internet, een VPN-verbinding verbergt je IP-adres en locatie. Als gebruiker neem je het IP-adres van de VPN-server aan. Het lijkt daardoor alsof jij je bevindt op de locatie van de server. Hierdoor kunnen websites je echte locatie niet achterhalen. Ook anderen op het internet kunnen je niet langer identificeren via je IP-adres, want ze zien slechts het IP-adres van de VPN-server waarmee jij verbonden bent.
Anoniem downloaden:
Downloaders en uploaders (die bijvoorbeeld gebruikmaken van torrents of Usenet) worden steeds meer gevolgd. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze downloaden en kiezen ervoor om anoniem te downloaden. Downloaden via een VPN is hiervoor de perfecte oplossing.
Een digitaal persoonsdossier voorkomen:
Advertentienetwerken zoals Facebook, Google en Twitter proberen een zo goed mogelijk profiel over hun gebruikers op te bouwen. Deze informatie kan vervolgens worden doorverkocht aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN-verbinding maakt het lastiger om zo’n dossier op te bouwen. Je privacy wordt beter beschermd en je komt minder gepersonaliseerde advertenties tegen.
Veiligheid op het internet:
Beveiliging tegen hackers en overheden:
Er komen steeds meer berichten naar buiten die laten zien hoeveel er op het internet wordt afgeluisterd. Zonder VPN stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor relatief gemakkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je dataverkeer, waardoor afluisteren geen zin heeft: je informatie kan niet langer gelezen worden.
Veilig internetten op publieke netwerken:
Het gebruik van openbare wifi-netwerken is riskant. Andere gebruikers (bijvoorbeeld hackers) kunnen namelijk gemakkelijk al je internetverkeer afluisteren of omleiden. De kans dat je creditcardgegevens of de inloggegevens van je e-mail op deze manier gestolen worden, is groot. Door een VPN te gebruiken, versleutel je alle gegevens die je het netwerk op stuurt. Hierdoor hebben hackers niets aan de afgeluisterde internetgegevens. Zij zien slechts een wirwar van tekens (versleutelde data) in plaats van jouw belangrijke gegevens en wachtwoorden.
Toegang tot bedrijfsnetwerken:
Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om thuis op hun netwerk in te loggen. Op deze manier kan men veilig vanuit huis werken. Hiervoor worden regelmatig VPN-verbindingen gebruikt. Sterker nog, VPN’s werden in de eerste instantie ontworpen om bedrijfsgegevens te beschermen.
Censuur en blokkades omzeilen:
Censuur en overheidsblokkades tegengaan:
In diverse landen (zoals China, Turkije en sommige Arabische en Afrikaanse landen) wordt het internet gecensureerd. Deze landen blokkeren de toegang tot bepaalde internetdiensten (WhatsApp, Google, Skype, Facebook, enzovoort) en websites. Ook in Nederland gebeurt dat. Hier wordt bijvoorbeeld The Pirate Bay geblokkeerd. Een VPN verandert je weergegeven geografische locatie (afhankelijk van de gekozen VPN-server). Zo kun je zulke blokkades omzeilen en toch toegang krijgt tot de geblokkeerde websites en diensten.
Geografische blokkades omzeilen:
Niet alleen overheden doen aan online censuur. Ook online diensten zelf laten bepaalde content vaak alleen in specifieke regio’s zien. Zo kun je in het buitenland online vaak geen Nederlandse televisie kijken. Ook kun je met Netflix in Nederland veel minder films en series kijken dan in Verenigde Staten. Een VPN kan helpen om deze geografische blokkades te omzeilen. Op deze manier krijg je toegang tot een breder aanbod van internetdiensten, zoals online streamingdiensten, al wordt hier al vaak inloggen via een vpn server geblokeerd.
Hoe werkt een VPN?
In de praktijk werkt een VPN erg gemakkelijk. Je kiest een aanbieder, sluit een abonnement af en downloadt de VPN-software. Vervolgens kies je de server waarmee je wilt verbinden. De VPN doet de rest.
Zo werkt een VPN:
De VPN-software versleutelt je internetverkeer en stuurt jouw data over een beveiligde verbinding naar de VPN-server.
De VPN-server ontvangt jouw versleutelde internetverkeer en ontsleutelt het internetverkeer, zodat het weer leesbaar wordt.
De server stuurt vervolgens het ontsleutelde internetverkeer het internet op. Daarna ontvangt dezelfde server teruggestuurd internetverkeer dat voor jou bedoeld is.
Het internetverkeer dat de VPN-server ontvangt wordt vervolgens versleuteld en via de beveiligde verbinding naar jou teruggestuurd.
De software op jouw apparaat ontsleutelt het internetverkeer weer, waardoor jij het kunt bekijken.
Is een VPN veilig?
Een VPN beveiligt je internetverkeer, maar misschien vraag je je ook af hoe veilig jij bent bij een VPN-provider. Jouw internetverkeer wordt omgeleid en loopt via de servers van de VPN-dienst. De provider kan alles zien wat jij doet en het is daarom belangrijk dat je vertrouwen hebt in jouw VPN-aanbieder. De meeste VPN-services negeren de informatie die bij hen terechtkomt en slaan je gegevens niet op.
Er zijn echter VPN-services die jouw surfgedrag wél bijhouden en jouw data verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. Dit komt vooral voor bij gratis VPN-aanbieders. Deze zijn vaak niet veilig. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren wat onderzoek doet.
Maakt een VPN je internetverbinding trager?
Sommige mensen twijfelen of ze wel een VPN moeten gebruiken, omdat ze gehoord hebben dat het je internetverbinding kan vertragen. Het klopt dat sommige VPN-verbindingen dit effect hebben. Een VPN leidt je verbinding immers om langs een externe server. Dit duurt langer, dus kan je verbinding hier trager van worden. Dit is echter niet altijd zo.
Is een VPN legaal?
Sommige mensen vragen zich af of het gebruik van een VPN illegaal is. De verbinding zorgt er immers voor dat je online veel anoniemer bent, wat in het voordeel kan werken van criminelen en hackers. Als zij niet online te volgen zijn, is het ook veel moeilijker om hen op te sporen en te straffen. Toch betekent dit niet dat een VPN illegaal is.
In tegendeel, veel officiële bedrijven werken met VPN’s en raden het gebruik zelfs aan. Ook de Europese Unie, bijvoorbeeld, pleit voor internetvrijheid, wat mogelijk wordt door een VPN te gebruiken. Dus hoe zit dat nu precies?
In veel landen is het gebruik van een VPN geheel legaal. Het uitvoeren van illegale activiteiten via een VPN, is uiteraard wel illegaal. Zolang je een VPN gebruikt voor legale activiteiten zoals browsen, gamen, Netflix, en YouTube, dan is er dus geen enkel probleem. Gebruik je een VPN om illegaal auteursrechtelijke bestanden zoals films en muziek te downloaden, dan ga je wel tegen de wet in.
Overigens zijn er een aantal landen in de wereld waar het gebruiken van een VPN in zijn geheel wel als illegaal wordt gezien. Gebruik je in Nederland, België (en in het grootste deel van de rest van de wereld) een VPN? Maak je dan geen zorgen. Dat is volkomen legaal en zelfs heel erg aan te raden.
Welke VPN-protocollen zijn er?
VPN’s maken gebruik van een versleutelde verbinding. Er zijn verschillende protocollen waarmee een beveiligde connectie kan worden opgezet. Deze protocollen zorgen ervoor dat jouw gegevens niet zomaar door andere mensen in te zien zijn. De meest gebruikte protocollen zijn:
OpenVPN: dit is momenteel één van de meest gebruikte protocollen. OpenVPN is een open-source VPN-protocol, wat betekent dat de code voor iedereen in te zien is.
OpenSSL en het SSLv3/TLSv1 protocol: Het OpenVPN-protocol wordt door de meeste VPN-providers ondersteund. Het protocol is beschikbaar voor diverse platformen. Hieronder vallen Windows, Android, Linux en routers. OpenVPN wordt over het algemeen als de veiligste keuze onder VPN-protocollen gezien. Het enige nadeel is dat OpenVPN niet werkt op Mac OS en iOS, hiervoor kan beter IKEv2/IPsec worden gebruikt.
IPSec/L2TP: in dit gecombineerde protocol zorgt IPsec voor de versleuteling (encryptie) en L2TP voor de verbinding (tunnel). IPsec/L2TP zit standaard ingebouwd in de meeste besturingssystemen. Dit protocol is een goede keuze wanneer OpenVPN niet beschikbaar is.
IKEv2/IPsec: IKEv2 is een protocol gebaseerd op IPSec. Dit protocol wordt voornamelijk gebruikt op mobiele apparaten, omdat het snel verbinding kan maken met netwerken. Op mobiele devices wordt er regelmatig gewisseld tussen wifi-netwerken en openbare netwerken, wa IKEv2 een goede keuze voor mobiel maakt. IKEv2 is volgens sommige bronnen sneller dan OpenVPN. Toch wordt OpenVPN over het algemeen gezien als het betere protocol.
PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) is één van de oudste protocollen. Het protocol kent een aantal veiligheidslekken. Hierdoor is het gebruik van PPTP af te raden, tenzij je snelheid belangrijker acht dan veiligheid. PPTP wordt soms aangeraden voor het bekijken van streamingdiensten.
Softether: Softether is een open-source applicatie die over verschillende platformen werkt. Er is ondersteuning voor protocollen zoals SSL VPN, IPsec/L2TP, OpenVPN en Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol.
WireGuard: WireGuard is een redelijk nieuw protocol dat de laatste tijd steeds populairder wordt. Het loopt op Linux-kernel en is gericht op nóg betere prestaties dan OpenVPN en IPsec. Momenteel is het echter nog een experimenteel protocol: het zit nog in de ontwikkelingsfase en heeft nu nog weinig meerwaarde ten opzichte van OpenVPN.
bron:https://www.vpngids.nl/