gfxgfx
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
logo
 
gfx gfx
gfxgfx
 



Updates
Vu+ Pur E2 - 7.4 (update) 28-03-2024
Latest oscam all images 11756 (update) 28-03-2024
Dreambox Pur E2 7.3 (DM 900 & 920) (update) 19-03-2024
LuxSat Key Files update by MOHAMED_OS 18-03-2024


Donation also possible by bank transfer Click here
Your donation will help keep the site running
To view all topics you must be registered and logged in
 
gfx gfx
gfx
72179 Posts in 11153 Topics by 6350 Members - Latest Member: Ghassemi March 29, 2024, 12:59:09 AM
*
gfx* Home | Help | Login | Register | Home | Contact | Translation | gfx
gfx
LuxSat Satellite  |  Computer  |  Tip & Tricks  |  SSD schijven, hoe werken ze en zijn ze het kopen al waard?
gfx
gfxgfx
 

Author Topic: SSD schijven, hoe werken ze en zijn ze het kopen al waard?  (Read 2137 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mebo870Topic starter

  • Administrator
  • Platina Member
  • *
  • Posts: 8360
  • Country: be
    • Listen Hitradio
SSD schijven, hoe werken ze en zijn ze het kopen al waard?
« on: August 04, 2013, 09:42:29 AM »
De SSD schijf of 'Solid State Disk' is hard op weg om populairder te worden dan de oude, vertrouwde magnetische harde schijf.
Als je op dit moment een nieuwe laptop zou kopen is de kans groot dat er een SSD schijf in zit.

SSD schijven slaan gegevens elektronisch op, terwijl magnetische harde schijven gebruik maken van draaiende magnetische schijven (platters) om hun gegevens op te plaatsen. De leesarm van de magnetische harde schijf leest en schrijft informatie op de magnetische platen. Je kunt je afvragen in hoeverre de term "SSD schijf" gerechtvaardigd is, aangezien een "SSD schijf" eigenlijk geen schijf (of "platter") heeft, zoals een klassieke harddisk.



Is een SSD kopen de moeite en het geld waard?
Als je een nieuwe pc of laptop gaat kopen dan is de kans groot dat er direct een SSD schijf ingebouwd zit. Maar je kunt natuurlijk ook de bestaande harde schijf van je computer vervangen voor een SSD schijf.
Het beperkt zich niet tot computers, vandaag zijn veel satelliet ontvangers uitgerust om een harde schijf te installeren.
Bij gebruik van een SSD schijf zullen de prestaties op bepaalde vlakken behoorlijk de hoogte inschieten.


SSD schijven hebben een aantal voordelen ten opzichte van de magnetische harde schijf. Een aantal noemden we al: SSD schijven zijn stiller, gebruiken minder stroom en zijn minder gevoelig voor schokken. Een ander belangrijk voordeel van SSD schijven is dat ze sneller zijn. Een SSD geeft een merkbaar verschil als je een magnetische harde schijf gewend bent.

Hebben SSD schijven ook nadelen?
Het enige nadeel van het kopen van een SSD schijf is dat-ie relatief duur is per Mb. Momenteel betaal je bij de koop van een SSD wel 10 tot 20 keer zoveel voor een Megabyte opslagruimte. Je krijgt dus gewoon minder opslagruimte voor je euro en dat blijft voorlopig nog wel even zo.

De hamvraag is dus: wegen de voordelen van de SSD op tegen de hogere prijs en de beperktere opslagruimte? Dat is een afweging die je zelf moet maken. SSDs worden echter steeds goedkoper en dus wordt het steeds interessanter om een SSD te kopen. En een vraag die je jezelf ook kunt stellen is: heb ik die honderden gigabytes of zelfs terabytes eigenlijk wel nodig?

Hoe werken SSD schijven?

SSD schijven maken gebruik van Flash-geheugen als opslagmedium. Flash-geheugen is een type geheugen dat al veel gebruikt wordt in PDA's, USB sticks, MP3-spelers en geheugenkaarten voor mobiele telefoons en camera's. Het is zogeheten niet-volatiel geheugen. Dat wil zeggen dat Flash de opgelsagen gegevens kan behouden als er geen stroom op staat.
Flash geheugen

Flash geheugen is een type electronisch geheugen dat gegevens kan behouden ook als er geen stroom op staat. Daarom is het, verwerkt in een SSD, een alternatief voor de magnetische harddisk. Het is opgebouwd uit miljoenen of zelfs miljarden miniscule cellen. Elke cel kan elektronisch aan en uit gezet worden, of, in computertermen, op 1 of 0. Zo kunnen gegevens binair opgeslagen worden. Flash geheugen bestaat uit een enorm raster (grid) van cellen die elk een waarde van 1 of 0 hebben.



Single cell versus Multi cell
Er worden in SSD schijven twee types transistoren gebruiken, single cell en multi cell. Het verschil is dat een single cell transistor één bit kan bevatten, terwijl een multi cell transistor twee bits kan bevatten. Een multi cell transistor neemt dezelfde ruimte in als een single cell transistor, maar slaat dus twee keer zoveel informatie op.

Controller
Zo'n grid met geladen en ongeladen cellen is mooi, maar er moet ook wat mee gebeuren. Er moeten nieuwe gegevens naar het geheugen geschreven worden, er moeten gegevens gelezen, en verwijderd worden. Dat is allemaal het werk van de controller. De controller is een elektronisch component dat geprogrammeerd is om het geheugen te beheren. Een controller schrijft gegevens weg naar het geheugen, het haalt gegevens op en het beheert de geheugencellen van de SSD schijf zodat ze zo lang mogelijk in tact blijven. De controller heeft grote invloed op de snelheid en de levensduur van de disk.

MLC en SLC geheugen in SSD schijven
Het Flash geheugen dat in SSD schijven gebruikt wordt bestaat zoals gezegd in twee varianten: Multi level Cell (MLC) en Single Level Cell (SLC). Er is geen fysiek verschil tussen de cellen van MLC en een SLC geheugen. Het verschil zit in de controller. Deze onderscheidt bij SLC geheugen twee spanningswaarden (hoog, laag) en bij MLC geheugen vier. Dit betekent dat de SLC 1 bit per cel op kan slaan en de MLC 2.

Single Level Cell
    0
    1

Multi Level Cell
    00
    01
    10
    11

Door de hogere opslagcapaciteit per cel zijn MLC's goedkoper te produceren. Dit maakt ze interessanter voor consumententoepassingen dan SLC's.
Het opslaan van 2 bits per cel heeft consequenties voor de prestaties van het geheugen en dus voor de prestatie van de SSD schijf waar de cellen onderdeel van uitmaken.
De controller van een MLC SSD schijf moet vier spanningsniveau's onderscheiden in plaats van twee en dit kost meer tijd. Dit gaat ten koste van de toegangstijd. Hierdoor zijn MLC cellen vaak trager dan SLC cellen.
SLC's gaan waarschijnlijk langer mee dan MLC's. Omdat een SLC maar twee spanningswaarden kent, is het spanningsverschil tussen de waarden groter dan bij een MLC. Dit maakt het voor de controller makkelijker om op lange termijn spanningen van elkaar te onderscheiden dan bij een MLC met vier spanningswaarden en dus kleinere verschillen tussen de spanningen.
Door de relatief recente introductie van SSd schijven is nog niet te zeggen hoe lang SSD schijven eigenlijk mee gaan. Dat zal in de praktijk moeten blijken, alhoewel bijvoorbeeld Intel wel '5 jaar' heeft geroepen voor de X-serie van hun SSD schijf.

Voordelen van SSD schijven
SSD schijven zijn een duidelijke stap voorwaarts in opslagtechnologie. De prestaties van populaire modellen zoals de OCZ Vertex en de Intel X25-M overtreffen die van traditionele harddisks afhankelijk van het type bewerking vele malen. Dat neemt niet weg dat er ook SSD schijven zijn gemaakt die minder hoge ogen gooien en die op sommige gebieden juist trager zijn dan conventionele harddisks. Verderop in dit artikel lees je meer over verschillende SSD schijven en hun positieve en negatieve eigenschappen.
Voordelen

SSD schijven hebben naast (potentiele) betere prestaties een aantal andere voordelen ten opzicht van magnetische harde schijven. We zetten ze nog eens op een rij.

    SSDs zijn beter bestand tegen mechanische schokken, omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten.
    SSDs verbruiken minder energie.
    SSD schijven zijn stiller. Als je voor het eerst je laptop met SSD schijf aan zet dat zul je verbaasd zijn over de stilte.

Schokbestendigheid
Met magnetische harde schijven is het altijd een beetje oppassen geblazen. Een harde klap kan schrijffouten veroorzaken en data currumperen. In het ergste geval kan het mechaniek van de schijf stuk gaan. Sommige laptopfabrikanten, zoals Lenovo, zijn handig ingesprongen op deze kwetsbaarheid door een schokdetector in te bouwen die alle activiteit van de harddisk stopt als de schijf beweegt. Met een SSD schijf zal dit in elk geval niet meer nodig zijn.

Energieverbruik
Het lage energieverbruik en de schokbestendigheid maken SSD schijven speciaal in laptops een ideale vervanger voor de magnetische harde schijf.

Prestaties in perspectief
Wat de prestaties van SSD schijven betreft waren de reacties enkele jaren geleden nog gemengd. Dat was vooral te wijten aan het onvermogen van MLC geheugen om snel op willekeurige plekken in het geheugen gegevens weg te schrijven, de zogeheten random write acties. Veel SSD schijven zijn op dit gebied langzamer dan de snelste conventionele, magnetische schijven.

Hoe presteren SSD schijven?
De prestaties van SSD schijven verschillen met het soort werk dat ze uitvoeren. De soorten werk waar een SSD schijf mee te maken krijgt zijn onderverdeeld in gegevens van de schijf lezen en gegevens op de schijf schrijven
Verschillende soorten werk

    Sequential reads: het lezen van aaneengesloten stukken gegevens.
    Random reads: Het lezen van willekeurige, niet aaneengesloten stukjes gegevens.
    Sequential writes: het schrijven van aaneengesloten gegevens.
    Random writes: het schrijven van gegevens op willekeurige plekken.

Verschillende prestaties
De prestaties van SSD schijven verschillen per gebied. Met name voor de eerste series SSD schijven zoals die gebaseerd op de JMicron controller waren random write acties erg traag. Dit veroorzaakte haperingen bij bijvoorbeeld het werken met Windows.

De oorzaak van dit gebrek kan misschien gezocht worden in de geschiedenis van Flash geheugen. Fabrikanten zijn tot nu toe gewend om Flash geheugen (of beter gezegd, de controller) te optimaliseren voor het ophalen en wegschrijven van grote bestanden, zoals MP3 muziek, foto's, documenten, etc, omdat Flash geheugen daar voor het verschijnen van SSD schijven voornamelijk voor gebruikt werd.

Het werk van SSD schijven
De manier waarop een SSD schijf gebruik maakt van Flash geheugen is heel anders. Het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) voert tijdens het werken met de computer veel kleine schrijf- en leesacties uit op de disk en daar moet de controller wel voor geoptimaliseerd zijn.

De kunst is om controllers van SSD schijven zo te programmeren dat ze goed kunnen omgaan met random write en random read operaties, omdat goede prestaties op dit vlak het meest merkbaar zijn bij normaal computergebruik.

De Intel X25-M en OCZ Vertex

Twee van de populairdere SSD schijven van de afgelopen jaren zijn de X25-M van Intel en de Vertex van OCZ. Je kunt met recht zetten dat deze SSd schijven de weg vrijgemaakt hebben voor de introductie van SSD schijven bij de mainstream computergebruiker.

De Intel X25-M
De X25-M van Intel veroorzaakte 'shock and awe' in de hardwarewereld en werd op verschillende hardwaresites zoals tomshardware.com en anandtech.com bewierrookt als de nieuwe, allersnelste opslagoplossing ter wereld. Uit een zeer uitgebreide test door anandtech.com bleek dat de X25-M het random write probleem ruimschoots had opgelost en zelfs de allersnelste magnetische schijf op aarde, de Western Digital Raptor stof liet bijten op dit gebied.

De enige bewerking waarin de Western Digital Raptor wint van de Intel X25-M is 'sequential read', ofwel het inlezen van grotere, aaneengesloten bestanden. Het inlezen van grote, aaneengesloten bestanden doe je tijdens normaal werk met de computer echter veel minder vaak dan het lezen en schrijven van kleine bestandjes. Het besturingssysteem schrijft en leest erg veel kleine stukjes informatie die op willekeurige plekken op de schijf staan tijdens normaal werken met de computer. En dat is juist waar de X25-M sterk in is.

De OCZ Vertex
Fabrikant OCZ bracht met de OCZ Vertex een goedkoper alternatief voor Intel's X25-M op de markt. Ook de OCZ Vertex liet zeer goede prestaties zien ten opzichte van de, WD Raptor, de snelste magnetische schijf. De sequential read snelheid was ruim twee keer zo snel als die van de WD Raptor en zelfs sneller dan de Intel X25-M. Op sequential write snelheid leverde de OCZ wat in ten opzichte van de WD Raptor, hoewel de prestaties nog steeds zeer acceptabel waren.
Met de Vertx zette OCZ een goed alternatief neer voor de Intel X25-M. De OCZ schijf is aanzienlijk lager geprijsd.

Prestatiedegradatie
De schrijfprestaties van SSD schijven nemen met de tijd af. Dit 'probleem' komt voort uit een eigenschap van flash geheugen. Je kunt de cellen van Flash geheugen maar een beperkt aantal keren leeg maken en weer beschrijven. Voor MLC kan dat ongeveer 10.000 keer en voor SLC 100.000 keer. SLCs hebben dus een langere levensduur dan MLC bij hetzelfde gebruik.

De geheugencontroller houdt rekening met deze fysieke eigenschap van Flash geheugen door zo min mogelijk gegevens te wissen. De controller gebruikt eerst al het aanwezige geheugen, voordat het begint met geheugencellen opnieuw te beschrijven. Zolang er vrije ruimte is op de SSD gaat dit goed, maar als de SSD vol is zullen er gegevens verwijderd moeten worden, voordat er nieuwe gegevens bij geschreven kunnen worden.

SSD schijven zijn traag in het opnieuw beschrijven van geheugen. Dat komt door de manier waarop cellen fysiek georganiseerd zijn. De controller kan alleen blokken van meerdere cellen tegelijk wissen. Als er slechts een half blok aan nieuwe gegevens geschreven hoeft te worden, dan moet de controller het hele blok in het cache geheugen laden, daar de juiste cellen leeg maken en opnieuw beschrijven en dan het hele blok weer terug naar het Flasgh geheugen schrijven. Dat is traag. En hoe voller de disk raakt, hoe vaker de controller deze truc moet toepassen. De prestaties van SSD schijven nemen hierdoor met de tijd af. Of beter gezegd, de schrijfprestaties nemen af, want alleen bij het schrijven van gegeven moet de controller cellen wissen en herschrijven. De leesprestaties blijven bijna onaangetast.
Is prestatiedegradatie een probleem?

Dat ligt eraan hoe je ernaar kijkt. Als je een SSD schijf koopt moet je er rekening mee houden dat de schrijfprestaties met de tijd verslechteren. Daar staat tegenover dat de schrijfprestaties van de OCZ Vertex en de Intel X serie zelfs na prestatiedegradatie nog sneller (en bij Intel zelfs een orde van grote sneller) zijn dan die van de Western Digital Raptor, de snelste magnetische harde schijf.

Bron: tekstenuitleg.net
The key to happiness
Stay away from idiots

Offline Kanus

  • Platina Member
  • *
  • Posts: 2437
  • Country: nl
Re: SSD schijven, hoe werken ze en zijn ze het kopen al waard?
« Reply #1 on: August 04, 2013, 12:46:45 PM »
Quote
Is een SSD kopen de moeite en het geld waard?

In mijn geval....zeker weten dat het z'n geld waard is.  :cool:

Ik gebruik de SSD in mijn PC alleen voor de C: schijf...dus daar waar Windows op draait en m'n programma's op geïnstalleerd zijn.
Daar staat nu iets van 70 GB op wat ik in gebruik heb...op een SSD schijf van 250 GB

Voor opslag van m'n files gebruik ik nog de gewone schijven omdat dat TB schijven zijn...en het anders wel heel duur zou worden.


Ik had dus problemen met m'n oude normale C: schijf en die moest dus vervangen worden.....daarom heb ik dus meteen gekozen om nu zo'n SSD erin te zetten.
En de PC start echt heel snel op ....maar ook programma's ( die wat tijd nodig hebben) zijn er nu meteen.  :cool:

TIP:
Als mensen denken....tja dan moet ik de hele zaak opnieuw gaan installeren als ik een SSD schijf neem..........hoeft niet  <uitroep>
Tja m'n zwager heet dat voor mij geregeld dus ik weet er zelf niet veel van, maar met een of ander programma kan je dan je
normale C: schijf met besturingssysteem kopiëren en hoppa zo op die SSD schijf overzetten.
Dus er veranderd echt helemaal niks.....b.v. je instellingen van FireFox blijft zoals je gewent was....programma's die je allemaal hebt geïnstalleerd.
Logisch allemaal, want het is ook een kopie van je vorige schijf  Cheesy en dat overzetten ( kopiëren) was in een mum van een tijd gebeurd.

*********

En als dit de toekomst word ipv de magnetische schijf, dan worden ze vanzelf goedkoper en goedkoper en vice versa groter en groter.  <dans>

ProX

  • Guest
Re: SSD schijven, hoe werken ze en zijn ze het kopen al waard?
« Reply #2 on: August 04, 2013, 09:54:03 PM »
een of ander programma

Je kunt dat oa doen met Norton Ghost. Je maakt dan een één op één kopie van een partitie van een schijf.
Acronis True Image werkt ook goed, die kan zelfs monitoren naar verandering en die direct in een backup zetten.

Even over de SSD. Er is ook een "tussen" oplossing die aanzienlijk goedkoper is.
Seagate Momentus XT. Voorbeeld: 750 GB voor rond de € 110,- 32MB cache en 8 GB SSD. Hiermee worden zwaardere bestanden in het SSD geheugen gezet.
Aanzienlijk sneller dan een normale HDD, maar let op geen volwaardige SSD. SSD is natuurlijk vele malen sneller, maar dit is een mooie oplossing als je snelheid en ruimte wilt hebben.

LuxSat Satellite  |  Computer  |  Tip & Tricks  |  SSD schijven, hoe werken ze en zijn ze het kopen al waard?
 

gfxgfx
gfx gfx