gfxgfx
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
logo
 
gfx gfx
gfxgfx
 



Updates


Vu+ Cobraliberosat (update) 29-01-2023)
Tools FileZilla Server v1.6.4(update) 22-01-2023
Dreambox openvision-e2-release-py2.7-12.2-r... (update) 18-01-2023


* It's free for you but not for us therefore please
Support our website - make a small donation
 
gfx gfx
gfx
83562 Posts in 13642 Topics by 59508 Members - Latest Member: oultitnordine February 04, 2023, 12:57:36 PM
*
gfx* Home | Help | Login | Register | Home | Contact | Translation | gfx
gfx
LuxSat Satellite  |  Computer  |  Internet FAQ  |  Telenet vertraagt internet downloaders
gfx
gfxgfx
 

Author Topic: Telenet vertraagt internet downloaders  (Read 289 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline LuxSatTopic starter

  • Administrator
  • Platina Member
  • *
  • Posts: 21641
  • Country: be
    • LuxSat Satellite
Telenet vertraagt internet downloaders
« on: June 23, 2011, 05:01:34 PM »

Telenet vertraagt internet downloaders


BRUSSEL - Telenet weet wat u doet op het internet. Bent u bestanden aan het delen met Bittorrent, dan wordt uw bandbreedte beperkt. Volgens Telenet is het 'een test'.

Van onze redacteur

Klanten van Telenet hebben opgemerkt dat hun netwerksnelheid daalt als ze gebruikmaken van Bittorrent, een netwerkdienst die gebruikt wordt om grote bestanden (vaak video of muziek) te downloaden. 'We hebben het zelf nog niet kunnen vaststellen, maar er zijn wel veel meldingen geweest', zegt Pieterjan Van Leemputten van de nieuwssite ZDNet.be.

Dat betekent onder meer dat Telenet het netwerkverkeer analyseert en 'weet' welke programma's of diensten hun klanten gebruiken. Telenet ontkent dat niet. Het kabelbedrijf voert tests uit om het netwerkverkeer te analyseren en bij te sturen. 'We bekijken of we het breedbandverkeer efficiŽnter kunnen afhandelen, zodat al onze klanten een betere gebruikservaring krijgen', zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. In het kader van die tests heeft Telenet geŽxperimenteerd met het vertragen van zogenaamd peer-to-peer-verkeer, gebruikt voor het uitwisselen van bestanden.

Het gaat dus niet om een poging om het illegaal downloaden van muziek of film via Bittorrent af te remmen. 'Wij hebben geen inzage in welke bestanden worden uitgewisseld', aldus Telenet. 'We zien wel de vrachtwagen, niet de lading.' Maar gebruikers van Bittorrent, Limewire en vergelijkbare programma's slurpen wel bijzonder veel bandbreedte op, en dat benadeelt andere Telenet-klanten, aldus het bedrijf.

Telenet ontkent geruchten dat het ook video afkomstig van de website Youtube zou afremmen. Downloaden van muziek vanaf winkels als iTunes zou evenmin worden gehinderd. En ten slotte zegt Telenet dat het geen enkele intentie heeft om bepaalde vormen van internetverkeer volledig af te sluiten.

Netneutraliteit

Dat providers bepaalde vormen van verkeer blokkeren of afremmen, is een internationale trend, zegt Van Leemputten van ZDNet. 'We gaan daar sowieso naartoe, ook in BelgiŽ. Als gebruikers en media er niet tegen protesteren, gaan providers die technieken waarschijnlijk ook bij ons toepassen.'

In Nederland gaat KPN een heel stuk verder. Het analyseert het netwerkverkeer van zijn abonnees om te zien of ze gebruikmaken van programma's voor chat of internettelefonie. KPN zit momenteel financieel in slechte papieren, voor een stuk omdat zijn mobiele abonnees chatten met programma's als WhatsApp in plaats van dure sms-berichten te sturen. KPN wil het gebruik van die programma's detecteren en extra aanrekenen in de telecomfactuur, zei het bedrijf vorige maand.

Maar een nieuwe wet, die gisteren in Nederland is goedgekeurd, steekt daar een stokje voor. Die wet introduceert het principe van de netneutraliteit. Eenvoudig uitgelegd is netneutraliteit het idee dat iedereen gelijke toegang tot het internet moet hebben. Volgens de nieuwe Nederlandse wet mag een internetprovider bepaalde vormen van verkeer niet blokkeren of vertragen. Tenzij - en dat is een belangrijke uitzondering in de wet - wanneer dat nodig is om het netwerk te beveiligen of om verzadiging van het netwerk tegen te gaan. Maar daarbij mag niet worden gediscrimineerd.

Nederland is daarmee het eerste Europese land met een wet op netneutraliteit. In Amerika zijn sinds december gelijkaardige principes van kracht. Ook in BelgiŽ ligt een gelijkaardig wetsvoorstel voor, ingediend door Jef Van den Bergh (CD&V). Binnen twee weken wordt er een eerste hoorzitting over gehouden in de kamercommissie Infrastructuur. Ook dit wetsvoorstel maakt een uitzondering voor 'redelijk netwerkbeheer': ingrepen die nodig zijn om overbelasting van het netwerk te vermijden.

Investeren

Als Telenet zijn doelstelling op die manier formuleert, kan hen weinig worden verweten, zegt David Stevens van de onderzoeksgroep ICRI aan de KU Leuven. 'Zo lang ze kunnen volhouden dat ze het doen om de kwaliteit van het netwerk te garanderen, kunnen ze zich veel permitteren. Doen ze het om bepaalde inkomsten af te schermen, dan ligt het al moeilijker'. Youtube afremmen om het eigen Yelo-aanbod te bevoordelen, kan dus niet.

Voorvechters van netneutraliteit vinden dat providers het argument van netwerkbeheer misbruiken. Het afremmen van downloadsnelheden bij bepaalde toepassingen is namelijk een erg goedkope manier om bandbreedte vrij te maken. Providers zouden beter gewoon investeren in het beschikbaar maken van meer bandbreedte. Bij Telenet houden ze vol dat ze dat ook doen. 'Wij investeren elk jaar 30 miljoen in meer bandbreedte, maar we willen er dan wel voor zorgen dat iedereen daarvan meeprofiteert.'

De Europese Commissie kijkt op het vlak van netneutraliteit nog de kat uit de boom. Een Europese richtlijn uit 2009, die nog niet in een Belgische wet is omgezet, voorziet wel dat internetproviders hun klanten duidelijk moeten informeren als bepaalde vormen van netwerkverkeer worden afgeremd. Telenet zegt dat het zich daaraan zal houden als het, na de evaluatie van de huidige tests, zou beslissen om het vertragen van peer-to-peer-verkeer definitief in te voeren.

Concurrent Belgacom zegt dat hij dergelijke afremtechnieken niet gebruikt.


Bron De Standaard
  Groetjes van Jef

LuxSat Satellite  |  Computer  |  Internet FAQ  |  Telenet vertraagt internet downloaders
 

gfxgfx
gfx gfx