Handleiding herwerkt op 01/05/2018

Copyright Mebo870 | Luxsat © 2018

Inleiding tot Diseqc

 

Deze handleiding gaat over DiSEqC en wordt uitgesproken als "Dai-sek" en is een communicatie protocol tussen de satellietontvanger en een of meerdere switchen om een lnb te selecteren. Eutelsat de beheerder van de Hotbird Satelliet heeft ooit het DiSEqC systeem ontwikkelt, om satelliet gebruikers op het Europese vasteland de mogelijkheid te bieden om af te stemmen op zowel de Hotbird als de Astra 19.2 satellieten. Het gevolg is dat elke DVB-S2 ontvanger in Europa is uitgerust met tenminste DiSEqC 1.0 of hoger. Er bestaan 3 DiSEqC normen, toch onderscheiden we er in zekere zin maar 2 categorieën in.

 

  • Diseqc 1.0: Schakelt tot maximaal 4 lnb’s, kan enkel commited switchen sturen.
  • Diseqc 1.1: Schakelt tot 64 lnb’s en kan zowel committed als uncommitted switchen aansturen.
  • Diseqc 1.2: Is een latere uitbreiding op Diseqc 1.0 om een motor te sturen, kan maximaal 4 lnb’s / motors aan

 

Soms wordt Diseqc 1.3 en 2.3 gebruikt door fabrikanten om te verwijzen naar USALS ontvangers voor het aansturen van een Diseqc motor. Deze Diseqc 1.3 en 2.3 wordt niet geaccepteerd door Eutelsat, die het systeem heeft ontwikkeld en de standaarden bewaakt. USALS is een rekenprogramma, aan de hand van woonplaats coördinaten worden satelliet posities uitgerekend en automatisch vastgelegd. Het heeft niks met schakelen te maken, vandaar dat Diseqc 1.3 en 2.3 gewoonweg niet bestaat.

 

Momenteel zijn de uitgebreide versies Diseqc 2.0 | 2.1 | 2.2 sterk in opmars, de werking en ingave op de ontvanger is identiek aan de Diseqc 1.x versies, maar ze hebben een toegevoegde bidirectionele communicatie, of terugkoppeling naar de ontvanger. Met een tone-burst frequentie maken de lnb's en de switchen aan de ontvanger kenbaar dat ze er zijn en hoe ze geschakeld staan, de bedoeling hiervan is sneller schakelen. Voor die extra functie moet de ontvanger wel de Diseqc 2.0 | 2.1 | 2.2. norm voeren. Aangezien een fabrikant deze licenties moet aankopen, zal men dit enkel terug vinden op de duurdere ontvangers.

 

Committed switchen [C]

 

  • Het zijn analoge elektronische schakelaars, ze zijn goedkoop en worden gebruikt bij doorsnee installaties tot 4 lnb's, werken onder het Diseqc 1.0 | 1.2 protocol.
  • Ze laten de 13/18 Volt en 22 KHz door voor de aansturing van de lnb en zijn bruikbaar op zowel digitale als analoge ontvangers.
  • De Committed switchen zijn echter beperkt, ze schakelen maximaal 4 lnb's en lenen zich niet tot enige vorm van uitbreiding.
  • De hardware is analoog en daarom zijn ze niet in staat om digitale informatie te ontvangen of door te geven aan een volgende switch.

 

Uncommitted switchen [UC]

 

  • Het zijn digitale elektronische schakelaars, en worden ingezet bij installaties van 2 tot 64 lnb's en werken onder het Diseqc 1.1 protocol.
  • Uncommitted switchen zijn in staat om digitale informatie over te brengen naar een volgende Uncommitted switch waarop deze weer zal reageren. De 1ste Uncommitted switch krijgt het commando om te wisselen, deze stand blijft behouden, dan volgt nog commando, waarop de 2de Uncommitted switch reageert, die op zijn beurt  gaat schakelen naar een bepaalde stand en de lnb aanstuurt. Dit gebeurt aan de hand van de zogenaamde herhalingen er zijn 3 herhalingen mogelijk, op die manier kan men tot maximaal 4 Uncommitted switchen achter elkaar hangen, ze geven ook probleemloos de 13/18 volt + 22khz door aan de lnb, eens ze omgeschakeld zijn. Het grote voordeel is dat het aantal aan te sluiten lnb’s hiermee enorm toeneemt, tot 64 lnb’s.

 

Opmerking: in zo'n cascade schakeling mag de laatste switch, d.w.z. degene waar de lnb's op aangesloten zitten, van het type "Committed" zijn, doorgave van "digitaal" signaal hoeft dan niet meer.

 

DiSEqC uitvoeringen

 

  • 2/1 : 2 ingangen, committed of uncommitted switch
  • 4/1 : 4 ingangen, committed of uncommitted switch
  • 8/1 : 8 ingangen, vaak nog samengesteld uit [ 2 x 4/1 Committed + 2/1 Uncommitted ] maar ook verkrijgbaar als geprogrammeerde uncommitted switch
  • 10/1 : 10 ingangen en  programmeerbare uncommitted switch
  • 12/1 : 12 ingangen en  programmeerbare uncommitted switch
  • 16/1 : 16 ingangen en  programmeerbare uncommitted switch

 

De praktijk | Aansluitingen van switchen

2 lnb's aangesloten op een 2/1 committed switch.

 

Ook de monoblock / duo lnb is op deze manier opgebouwd, maar hier zijn lnb's en de 2/1 switch ingegoten in een behuizing.

 

Poort 1: Astra 19.2

Poort 2: Astra 23.5

4 lnb's op een 4/1 Committed switch, zelfde principe als hierboven maar nu 4 ingangen.

 

Ook de triple lnb is op deze manier opgebouwd, geen 4 maar slechts 3 lnb's samen met een 4/1 switch ingegoten in een behuizing.

 

Poort 1: Astra 19.2

Poort 2: Astra 23.5

Poort 3: Astra 28.2

Poort 4: NC

De volgende stap 8 lnb's, vanaf nu moet er een UnCommitted switch vooraan in de kring opgenomen zijn, waardoor we kunnen schakelen in groepjes van 4 lnb's.

Door het open zetten van poort 1 op de uncommitted switch, wordt groep 1 aangesproken.

Door het open zetten van poort 2 op de uncommitted switch, wordt groep 2 aangesproken.

In de ontvanger worden de gegevens nu ingegeven onder het Diseqc 1.1 protocol en geavanceerd,

 

OPGELET! Diseqc 1.1 is daar altijd opgesplitst in 2 delen voor de ingave, elk type switch heeft daar zijn plaats (committed en uncommitted switch)

We krijgen 2 velden om in te vullen, eerst wordt de uncommitted switch ingeven om een groep te selecteren en pas daarna de ingave van de committed switch.

 

We starten altijd met het kiezen van het LNB nummer met de corresponderende satelliet, Als voorbeeld de Astra 19.2 zit op LNB 1 van groep 1.

 

De Uncommitted switch geven we in onder het Diseqc 1.1 Commando als input 1, want daarop aangesloten zit groep 1.

 

Vervolgens onder het Diseq 1.0 Commando het poort nummer ingeven van de lnb op zijn committed switch, poorten worden daar ingegeven als A/B/C/D of 1-2-3-4.

Voor ons voorbeeld is dat poort 1 of A, aangezien de lnb voor Astra 19.2 daarop zit.

Samengevat voor groep 1 vullen we telkens input 1 in, voor groep 2 vullen we input 2 in.

 

Onder voorstelling van het schema voor 16 lnb's of 4 groepen van 4lnb's.

Om tot  32 lnb's te komen gebruiken we hetzelfde schema 2 maal, vooraan wordt een extra 2/1 Uncommitted switch bijgeplaatst en werken we met herhalingen.

Om tot  64 lnb's te komen gebruiken we hetzelfde schema 4 maal, vooraan wordt een extra 4/1 Uncommitted switch bijgeplaatst en werken we met herhalingen.

64 lnb's is dan ook het maximum dat we kunnen ingeven in de ontvanger.

DiSEqC Motor position switch

 

Een heel speciale switch is de EMP Centauri GOTO nn switch, zoals de P.168 met vermelding Diseqc 1.2 en die telt 8 ingangen, terwijl Diseqc 1.2 maar tot 4 lnb's schakelt. De truc bestaat eruit dat de switch zich gaat gedragen als een motor en doorloopt in de set-up toestand alle ingangen continu af in de volgorde 1-2-3-4-5-6-7-8.

Hoe in te stellen, onder Diseqc 1.2 zoals een motor onder manuele ingave, men sluit alle lnb’s aan en laat de (rotor) een paar stapjes links of rechts lopen tot de gewenste lnb is geselecteerd, positie opslaan, en op zoek naar de volgende lnb. Op deze manier komt elke lnb aan de beurt en word zijn positie op de ingang vastgelegd.

 

Onder Diseqc 1.1 schakelt deze switch zijn 8 lnb's ook netjes onder het Diseqc 1.1 commando, het betreft hier een voor-geprogrammeerde switch, hierop volgen alle lnb nummers elkaar op.

 

  • lnb1 = Diseqc 1.1 commando: Input 1
  • lnb2 = Diseqc 1.1 commando: Input 2
  • lnb5 = Diseqc 1.1 commando: Input 5 enz...

 

Voorgeprogrammeerde / programmeerbare switchen

 

Voorgeprogrammeerde / programmeerbare switchen zijn dan wel iets duurder, maar veel handiger om mee te werken, geen poespas met complexe instellingen van diverse switchen en hun koppelingen, waarbij altijd kans bestaat op ongewenste inslag van buitenaf en signaal verlies.

Voorgeprogrammeerde switchen gaan vandaag tot 16 lnb's, wat ruim voldoende is, ze werken allemaal onder het Diseqc 1.1 protocol.