LuxSat Satellite

Luxsat Online => Online Sat & Newsflash => Topic started by: Lawsons on June 16, 2018, 05:46:39 PM

Title: Probleem geluid NPO 1 UHD opgelost
Post by: Lawsons on June 16, 2018, 05:46:39 PM
De Nederlandse publieke omroep (NPO) heeft het geluidsprobleem bij het tijdelijke en experimentele Ultra HD (UHD) kanaal NPO 1 UHD opgelost.

Omdat het UHD-beeld van wedstrijden van het WK Voetbal in Rusland via een andere route en techniek in Hilversum worden aangeleverd dan het reguliere HD-beeld. Liep het geluid van NPO 1 UHD drie seconde achter. Het niet synchroon lopen van beeld en geluid werd veroorzaakt omdat het Nederlands commentaar bij de wedstrijden gelijk met de aanvoer van het HD-beeld vanuit Rusland wordt geleverd. Vooral bij de openingsceremonie was het niet synchroon (sync) lopen van het geluid hinderlijk zichtbaar. Maar ook bij doelpunten tijdens live wedstrijden was het probleem duidelijk en hinderlijk aanwezig.

Apparatuur

Eerder liet NPO aan Totaal TV weten dat in Nederland geen apparatuur beschikbaar is om UHD-beeld drie seconden te vertragen. De apparatuur werd snel in het buitenland besteld. Zaterdagmorgen is de benodigde apparatuur in de uitzendketen van NPO 1 UHD geplaatst. Hierdoor loopt het geluid en beeld bij alle live uitzendingen van het WK Voetbal vanaf vandaag synchroon.

Beeld

Problemen met flets beeld bij NPO 1 UHD zijn te herleiden vaan de door de kijker gebruikte UHD-televisie. Deze dient de techniek HDR/HLG te ondersteunen. Is dit niet het geval dan is flets beeld waarneembaar. De meeste televisiemodellen van 2017 en 2018 ondersteunen HDR/HLG. Veel modellen 2016 UHD-televisies van de fabrikanten LG en Samsung zijn door het installeren van de nieuwste firmware voor gebruik van HDR/HLG geschikt te maken.