gfxgfx
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
logo
 
gfx gfx
gfxgfx
 



Updates
Vu+ Pur E2 - 7.4 (update) 28-03-2024
Latest oscam all images 11756 (update) 28-03-2024
Dreambox Pur E2 7.3 (DM 900 & 920) (update) 19-03-2024
LuxSat Key Files update by MOHAMED_OS 18-03-2024


Donation also possible by bank transfer Click here
Your donation will help keep the site running
To view all topics you must be registered and logged in
 
gfx gfx
gfx
72179 Posts in 11153 Topics by 6350 Members - Latest Member: Ghassemi March 28, 2024, 11:58:15 PM
*
gfx* Home | Help | Login | Register | Home | Contact | Translation | gfx
gfx
LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Nadert het einde van het satelliettelevisietijdperk?
gfx
gfxgfx
 

Author Topic: Nadert het einde van het satelliettelevisietijdperk?  (Read 653 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline LawsonsTopic starter

  • Platina Member
  • *
  • Posts: 2024
  • Country: be
Nadert het einde van het satelliettelevisietijdperk?
« on: July 14, 2018, 06:27:14 AM »
Gaat satelliettelevisie in Nederland stapje voor stapje verdwijnen? Dat is de vraag die menigeen in de satellietbranche zich afvraagt. Een antwoord geven op deze vraag is ingewikkeld.

Uit recente onderzoeken van Telecompaper wordt duidelijk dat het marktaandeel van satelliettelevisie bezien op afgenomen betaalde tv-abonnementen afneemt. Minder dan vijf procent van de tv-abonnementen in Nederland zijn bij de satelliettelevisie-aanbieders Canal Digitaal en Joyne gekocht. Het gaat om tussen de drie- en vierhonderdduizend abonnementen. Van dit aantal is naar verwachting meer dan 95 procent bij Canal Digitaal gekocht. Het is dan ook maar zeer de vraag of de kleine Nederlandse satellietmarkt – die ook nog krimpend is – groot genoeg voor twee aanbieders is. Mochten beide aanbieders zich hoofdzakelijk op satelliettelevisie blijven richten dan moet vroeg of laat één van de twee aanbieders de activiteiten staken. Of een andere mogelijkheid binnen dit scenario is het samengaan van beide activiteiten.

Recreatie

Dat satelliettelevisie in Nederland zeker nog toekomstperspectief heeft, komt door twee belangrijke redenen: buitengebieden en de recreatiemarkt. Dit gaat wel zorgen dat satelliettelevisie nog meer een nicheproduct wordt. Maar ook voor satellietkijkers in buitengebieden en Nederlanders die de schotelantenne op vakantie meenemen, zijn binnenkort andere alternatieven binnen handbereik. In meer en meer buitengebieden worden glasvezelnetwerken aangelegd. En mobiele alternatieven worden in de komende jaren uitgebreider, waardoor het met mobiel internet makkelijker wordt om binnen de Europese Unie (EU) de volledige Nederlanders databundel over de grens te gebtuiken. Met apps als Ziggo GO en KPN Interactieve TV App kan vanaf dat moment online op vakantie naar Nederlandse zenders gekeken worden. Met streamingtechnieken als Chromecast (Google Cast) en Airplay (Apple TV) kan op deze manier ook op het grote scherm in camper of caravan gekeken worden. Dit kan in principe nu al maar de beperkingen zijn momenteel nog te groot. Zo is bij Unlimited mobiele abonnementsvormen een beperking voor buitenlands EU-gebruik actief. De draadloze WiFi-netwerken op campings in vakantielanden zijn ook te traag om probleemloos online te kijken.

FTA

En toch verdwijnt satelliettelevisie op korte en middellang termijn niet uit Nederland. Een kleiner deel Nederlanders dan nu blijft de voorkeur voor een tv-abonnement voor satelliet houden. Maar nog belangrijker. In een veel groter deel van de Nederlandse huishoudens blijft de schotelantenne – en dus satelliettelevisie – vanwege het ongecodeerde – en dus gratis – aanbod populair. Satelliet is voor cordcutters een interessant alternatief om live evenementen en gebeurtenissen zonder extra kosten te volgen. Het zijn dan wel geen Nederlandse zenders – uitgezonderd BVN – maar de belangrijkste Britse en Duitse zendesr zijn – veelal in HD – kosteloos te ontvangen.

OTT

Het is daarom begrijpelijk dat de huidige satelliettelevisie-aanbieders Canal Digitaal en Joyne OTT-activiteiten ontplooien. Canal Digitaal loopt hierbij enkele belangrijke stappen voor. Eigenaar M7 Group heeft een eigen online platform. Het kan hierdoor bij het abonnement van Canal Digitaal een OTT-app met de naam Canal Digitaal Live TV bieden. Daarnaast wordt het tv-product via serviceproviders als Online.nl – overigens ook eigendom van M7 Group – via koperdraad en glasvezel aangeboden. Joyne biedt deze mogelijkheden momenteel nog niet. Het bedrijf zeg wel te werken aan het opzetten van een eigen online platform. Dit moet voor het einde van dit jaar als resultaat hebben dat een internet-only IPTV-abonnement op de markt verschijnt. De Nederlander kan dan via een Android mediaspeler online naar Nederlandse zenders kijken. Dezelfde mediaspeler kan de cordcutter ook gebruiken voor online abonnementsdiensten als Netflix, Videoland en NLziet.
Grts Peter

Ultimo4K OpenAtv 7.2 1x DVB-S2X 1x DVB-C/T2 1TB HDD
T90 schotel 28E,23E,19E,16E,13E,9E,4.8E,0.8W,5W

LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Nadert het einde van het satelliettelevisietijdperk?
 

gfxgfx
gfx gfx