gfxgfx
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
logo
 
gfx gfx
gfxgfx
 



Updates
Vu+ Pur E2 - 7.4 (update) 28-03-2024
Latest oscam all images 11756 (update) 28-03-2024
Dreambox Pur E2 7.3 (DM 900 & 920) (update) 19-03-2024
LuxSat Key Files update by MOHAMED_OS 18-03-2024


Donation also possible by bank transfer Click here
Your donation will help keep the site running
To view all topics you must be registered and logged in
 
gfx gfx
gfx
72179 Posts in 11153 Topics by 6351 Members - Latest Member: Aalesund March 29, 2024, 04:30:14 PM
*
gfx* Home | Help | Login | Register | Home | Contact | Translation | gfx
gfx
LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Illegaal kijken Ziggo door cardsharing in Groningen gestopt
gfx
gfxgfx
 

Author Topic: Illegaal kijken Ziggo door cardsharing in Groningen gestopt  (Read 713 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline LawsonsTopic starter

  • Platina Member
  • *
  • Posts: 2024
  • Country: be
Met de aanhouding van twee personen heeft het Openbaar Ministerie in Groningen tv-piraterij met een abonnement van Ziggo gestopt. Het legale abonnement werd via cardsharing doorverkocht.

De actie vond plaats in Groningen. Het legaal bij Ziggo gekochte abonnement – met alle tv-zenders inclusief premium betaalzenders als Film1, FOX Sports en Ziggo Sport – werd aan tussen de 150 en 200 personen doorverkocht. Deze vorm van tv-piraterij wordt ook wel cardsharing genoemd. Al enkele jaren bestrijden tv-aanbieders deze vorm van illegaal kijken. Cardsharing bestaat inmiddels meer dan tien jaar en vond in eerste instantie alleen bij aanbieders van satelliettelevisie plaats. Nu minder mensen van satelliettelevisie gebruikmaken, is Nederlands grootste tv-aanbieder Ziggo vaker het slachtoffer van deze vorm van abonnementsfraude.

Acties tegen illegaal kijken

Het aantal acties tegen illegaal kijken via cardsharing en IPTV neemt in Nederland toe. Dit heeft onder meer te maken met het opsporingsbeleid van Stichting BREIN. Ook heeft bestrijding en aanpak van tv-piraterij bij politie en justitie een hogere prioriteit gekregen. Zo werd eerder dit jaar bij een bedrijf in Enschede een inval gedaan met betrekking tot cardsharing van eveneens Ziggo-abonnementen. Net als in Enschede verkochten de verdachten in Groningen gemanipuleerde kabelontvangers van het model Dreambox om het illegaal kijken via cardsharing mogelijk te maken. Dit gebeurde inder meer op Marktplaats. Een anonieme tip aan Ziggo leidde eind vorig jaar tot het oprollen van het cardsharingnetwerk en aanhouding van de verdachten.

Schadeclaim

De nu aangehouden Groningers moet zich op 2 jul voor de rechter verantwoorden. Het strafrechtelijk traject kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Ook kan een geldboete van maximaal 82.000 euro opgelegd worden. Daarmee is het voor de verdachten zeker nog niet gedaan. Ziggo kan een claim voor misgelopen abonnementskosten bij het tweetal neerleggen. In de meeste gevallen doet een aanbieder dit ook. De hieruit volgende schadeclaim komt in het geval van 200 afnemers al snel bij een miljoen euro te leggen. Zeker omdat de abonnementsfraude bijna vier jaar heeft plaatsgevonden. Ook afnemers van de illegale abonnementen kunnen juridisch aangepakt worden. In de meeste gevallen gebeurt dit echter niet.
Grts Peter

Ultimo4K OpenAtv 7.2 1x DVB-S2X 1x DVB-C/T2 1TB HDD
T90 schotel 28E,23E,19E,16E,13E,9E,4.8E,0.8W,5W

Offline LawsonsTopic starter

  • Platina Member
  • *
  • Posts: 2024
  • Country: be
Re: Illegaal kijken Ziggo door cardsharing in Groningen gestopt
« Reply #1 on: July 03, 2018, 09:35:56 AM »
Celstraf geëist in cardsharing tv-piraterij zaak Ziggo.

De hoofdverdachte de Groningse cardsharing fraude strafzaak moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier maanden de cel in. Hij verkocht illegale abonnementen aan tussen de 150 en 200 klanten.

Cardsharing wordt al meer dan tien jaar toegepast om een legaal abonnement via internet met anderen te delen. Bij cardsharing wordt de benodigde informatie die een smartcard nodig heeft om bij een tv-aanbieder beeld bij gecodeerde kanalen te krijgen via internet met anderen gedeeld. Hierdoor kan een legaal afgesloten abonnement meerdere keren worden gedeeld. Als er sprake is van een professionele server kan het abonnement tientallen keren gedeeld worden. Worden in de server meerdere smartcards gebruikt dan kunnen inderdaad zoals in deze Groningse cardsharing fraudezaak tot mogelijk 200 klanten van illegale tv voorzien worden.

Dreambox

Tegen de 40-jarige hoofdverdachte uit Groningen is door het Openbaar Ministerie een celstraf van acht maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Tegen een medeverdachte die onder meer klanten ronselde is een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 180 uur geëist. De twee liepen tegen de lamp na een anonieme tip die bij Ziggo binnenkwam. Zo verkochten de voor de illegale tv noodzakelijke Dreambox-ontvangers met bijbehorende abonnementen via veilingsite Marktplaats. Een Dreambox-ontvanger is niet illegaal maar wordt wel illegaal als deze van gemanipuleerde firmware net de voor cardsharing benodigde internetlink wordt voorzien. De rechter doet op 16 juli uitspraak in deze strafzaak.

Schadeclaim

Maar met de uitspraak van de rechter is deze zaak voor de verdachten nog niet afgedaan. Diverse partijen kunnen in dit soort abonnementsfraude zaken schadeclaims indienen. In bijna alle gevallen wordt dit ook gedaan. In dit geval lijkt het aannemelijk dat Ziggo en coderingseigenaar Irdeto aan een schadevergoeding denken. Eerder stelde Ziggo rond de 150.000 euro aan inkomsten te zijn misgelopen. Deze schatting lijkt aan de lage kant omdat de abonnementsfraude ruim drie jaar heeft plaatsgevonden. In een soortgelijke zaak enkele jaren geleden eiste gezamenlijke partijen 1,2 miljoen euro schadevergoeding van een man uit Apeldoorn.
 
Euro Global

Binnenkort moeten ook de eigenaren van het bedrijf Euro Global uit Enschede zich voor de rechter verantwoorden voor abonnementsfraude via cardsharing. Bij dit bedrijf werden niet alleen illegale abonnementen van Ziggo maar ook van enkele Europese satelliettelevisie-aanbieders waaronder Canal Digitaal verkocht. De politie deed in januari een inval in het bedrijfspand in Enschede.
Grts Peter

Ultimo4K OpenAtv 7.2 1x DVB-S2X 1x DVB-C/T2 1TB HDD
T90 schotel 28E,23E,19E,16E,13E,9E,4.8E,0.8W,5W

LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Illegaal kijken Ziggo door cardsharing in Groningen gestopt
 

gfxgfx
gfx gfx