gfxgfx
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
logo
 
gfx gfx
gfxgfx
 



Updates
Latest oscam all images 11756 (update) 28-03-2024
Vu+ Pur E2 7.3 & 7.4 (update) 19-03-2024
Dreambox Pur E2 7.3 (DM 900 & 920) (update) 19-03-2024
LuxSat Key Files update by MOHAMED_OS 18-03-2024


Donation also possible by bank transfer Click here
Your donation will help keep the site running
To view all topics you must be registered and logged in
 
gfx gfx
gfx
72179 Posts in 11153 Topics by 6350 Members - Latest Member: Ghassemi March 28, 2024, 02:25:53 PM
*
gfx* Home | Help | Login | Register | Home | Contact | Translation | gfx
gfx
LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Uitleg NPO over klachten beeld en geluid NPO 1 UHD
gfx
gfxgfx
 

Author Topic: Uitleg NPO over klachten beeld en geluid NPO 1 UHD  (Read 556 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline LawsonsTopic starter

  • Platina Member
  • *
  • Posts: 2024
  • Country: be
Uitleg NPO over klachten beeld en geluid NPO 1 UHD
« on: June 15, 2018, 01:09:49 PM »
De eerste dag van het tijdelijke kanaal NPO 1 UHD ligt achter ons. Het resultaat is veel klachten bij kijkers over beeld en geluid bij de eerste experimentele UHD-uitzending van de publieke omroep.

Laten we niet vergeten dat Nederland slechts één van de vijftien landen in de wereld is waar de wedstrijden van het WK Voetbal live in volwaardige Ultra HD (UHD) beeldkwaliteit te volgen zijn. Er zijn meerdere landen te vinden waar het WK Voetbal op een 4K-zender wordt uitgezonden, maar in deze gevallen gaat het in veel gevallen om een naar UHD-beeldresolutie opgewaardeerd signaal. NPO is dus met dit mondiaal voetbalevenement één van de koplopers met uitzenden in UHD. Het zijn ook de eerste stappen die de publieke omroep met deze nieuwe beeldtechniek zet.

Geluid

Wat vooral bij de openingsceremonie opviel, is dat geluid en beeld bij NPO 1 UHD niet synchroon zijn. Dit probleem ligt volgens Egon Verharen bij de NPO. Verharen is manager research & development bij de NPO en tevens voorzitter technisch comité bij de European Broadcast Union (EBU). Tegen Totaal TV stelt Verharen dat het synchronisatieprobleem bij NPO bekend is en een technische oorzaak heeft. "UHD is door een andere route en techniek drie seconden eerder bij ons dan HD met het Nederlands commentaar. We moeten dus UHD drie seconden vertragen, audio eronder en encoders. Er is in Nederland geen apparatuur beschikbaar dat uncompressed UHD drie seconden kan vertragen. De apparatuur komt nu uit het buitenland, maar dat duurt even." Verharen denkt dat het synchronisatieprobleem uiterlijk maandag verholpen is. Nederland is niet het enige land met dit probleem. In onder andere Zwitserland (SRG) en Oostenrijk (ORF) ondervinden kijkers soortgelijke ongemakken.

Beeld

Klachten over beeld zijn complexer. Veel kijkers klagen over flets beeld. Anderen hebben juist een goed beeld. NPO heeft slechts enkele dagen gehad om de UHD-keten in te stellen op het geleverde aanvoersignaal. De eerste UHD-beelden uit Rusland werden pas zondagavond door de FIFA aan deelnemende omroepen geleverd. Dit betekent dat NPO slechts vier dagen de tijd had om de UHD-uitzendketen goed in te regelen. In dezelfde periode moest ook het HD-beeld operationeel gemaakt worden. Omdat de meeste Nederlanders naar NPO 1 HD kijken, was ook dit van groot belang.

Televisie en settopboxen

Verharen stelt dat de beeldinstelling van de televisie en settopboxen uiterst belangrijk zijn om met het best mogelijke beeld naar het WK Voetbal te kijken. Zeker als gebruik wordt gemaakt van settopboxen – wat bij KPN altijd het geval is – zijn meerdere instellingen belangrijk. "Helaas zijn de instellingen en images engines tussen merken en modellen allemaal anders. Dus iedereen moet de juiste configuratie vinden", aldus Verharen. De algemene tips zijn om bij gebruik van een settopbox zoveel mogelijk processing uit te zetten. Ook moet goed naar de HDMI-instelling gekeken worden. Deze moet ingesteld zijn op televisie 50Hz UHD. Als direct via de televisie wordt gekeken – wat bij Canal Digitaal en Jonaz het meeste voorkomt – is het aan te bevelen dat alle processing uit of op de automatische stand staat.

Fantastisch UHD-beeld

Als eenmaal de juiste beeldinstelling is gevonden, kan niet anders worden gezegd dat het WK Voetbal in UHD met een fantastisch beeld door NPO in de Nederlandse huiskamer wordt gebracht. De eerlijkheid dient wel te zeggen dat met deze juiste instelling voor NPO 1 UHD, het beeld bij andere HD-zenders met te veel kleurverzadiging wordt weergegeven. Het geluk is dat bij veel UHD-televisies de mogelijkheid aanwezig is om meerdere beeldinstellingen op te slaan. Hierdoor kan met een kleine extra handeling voor alle kanalen de juiste beeldinstelling verkregen worden.
Grts Peter

Ultimo4K OpenAtv 7.2 1x DVB-S2X 1x DVB-C/T2 1TB HDD
T90 schotel 28E,23E,19E,16E,13E,9E,4.8E,0.8W,5W

LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  Uitleg NPO over klachten beeld en geluid NPO 1 UHD
 

gfxgfx
gfx gfx