gfxgfx
 
Please login or register.

Login with username, password and session length
logo
 
gfx gfx
gfxgfx
 



Updates
Dreambox Open HDF image v7.3 (68)- (update DM 820-900-920) 15-04-2024
Vu+Nonsolosat-31-py3 (update) 13-04-2024
Latest oscam all images 11764 (update) 12-04-2024
Vu+Open Black Hole 5.4.002 (update) 10-04-2024


Donation also possible by bank transfer Click here
Your donation will help keep the site running
To view all topics you must be registered and logged in
 
gfx gfx
gfx
72201 Posts in 11152 Topics by 6356 Members - Latest Member: nights April 18, 2024, 08:02:55 AM
*
gfx* Home | Help | Login | Register | Home | Contact | Translation | gfx
gfx
LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  VIER duwt door voor eigen radiozender
gfx
gfxgfx
 

Author Topic: VIER duwt door voor eigen radiozender  (Read 950 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mebo870Topic starter

  • Administrator
  • Platina Member
  • *
  • Posts: 8361
  • Country: be
    • Listen Hitradio
VIER duwt door voor eigen radiozender
« on: May 28, 2016, 09:28:50 AM »
SBS Belgium, de eigenaar van VIER en VIJF, wil liefst zo snel mogelijk met een radiozender starten. Volgens de zender is er voldoende plaats op de FM-radio, maar dat wordt betwist door de administratie. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) wil voor de zomer de knoop doorhakken.

Luisteren we binnenkort naar VIER FM? Als het aan SBS Belgium, de eigenaar van VIER en VIJF ligt, komt die radiozender er liever vandaag dan morgen nog. Een eigen radio is een oude droom van de mediagroep - in hun gebouw in Zaventem was er plaats voor radiostudio's - maar ook de nieuwe eigenaars (Telenet, Corelio en het duo Wouter Vandenhaute en Erik Watté) blijven inzetten op het idee.

Het voorbije jaar werkten ze aan een plan, vooral om aan te tonen dat er nog plaats is op de FM-band. Die zit nu propvol en dat was altijd het argument om naast Qmusic, JOE fm en Nostalgie geen nieuwe landelijke commerciële zender toe te laten. Maar dat klopt niet, voert SBS Belgium aan. Ze hebben aan minister van Media Sven Gatz (Open Vld) een dossier overgemaakt om dat te bewijzen.

"Technisch is het perfect mogelijk op de FM-band plaats te maken voor een vierde zender", zegt Peter Quaghebeur, de CEO van SBS Belgium. "Kijk maar naar Wallonië of Nederland, die met een even grote FM-band werken en waar meer landelijke radio's op zitten als in Vlaanderen. Alleen is er wat goodwill nodig om dat te realiseren." Het probleem zijn onder andere de vijf VRT-zenders: zij hebben prima FM-frequenties die goed beschermd worden, waardoor geen andere zenders op nabije frequenties mogen uitzenden. "Die bescherming is veel te groot", meent Quaghebeur.

Ingenieurs van de Vlaamse administratie onderzochten of je nog ruimte kunt maken op de FM-band, maar zij vonden geen oplossing. Bij Medialaan deden ze dezelfde oefening omdat JOE fm niet zulke goede frequenties heeft, maar ook zij vonden geen opening. Niets van, is Quaghebeur overtuigd. "In 2000 was er volgens de administratie ook geen plaats voor twee nieuwe zenders. Dat kon dus wel. Men houdt opnieuw vast aan principes uit het verleden."
Reclame in pakketten verkopen

Mediaminister Sven Gatz heeft nu een derde partij aangesteld om de knoop te ontwarren. Tegen 30 juni moet er een rapport liggen op basis waarvan hij kan beslissen of SBS Belgium zijn radiozender krijgt. Als het nu niet kan, moet het wachten op DAB+. (zie inzet) Daar is wel ruimte voor extra zenders. Gatz is - als liberale minister - het voorstel van SBS Belgium wel genegen. De radiomarkt wordt nu immers gedomineerd door de VRT en Medialaan eigenaar van Qmusic België en JOE FM, en dat is geen gezonde situatie. "Wij willen dat er in de radiomarkt meer concurrentie kan spelen", zegt Gatz. "Liefhebbers van het duopolie zullen daar rekening mee moeten houden."

Medialaan en de VRT halen met hun radiozenders mooie winsten binnen, geld dat ze elders kunnen investeren. "Als een radiozender goed werkt, komt dat het hele landschap ten goede", meent Gatz. Bovendien hebben zowel de VRT als Medialaan het voordeel dat ze verschillende radiozenders hebben, waardoor ze reclame in pakketten kunnen verkopen. SBS Belgium zou dat met een eigen zender ook kunnen als ze die koppelt aan Nostalgie (Corelio is voor de helft eigenaar van de zender, JDB).

Welk soort radio SBS Belgium zou maken, is niet bekend. Een jongerenzender in het verlengde van VIER lijkt logisch, zeker omdat Studio Brussel meer mainstream geworden is. StuBru-presentatrice Siska Schoeters stond bijvoorbeeld al op een lijstje voor als de zender er zou komen. Peter Quaghebeur wil echter nog niet in zijn kaarten laten kijken. "We zijn nu oefeningen aan het maken over de invulling."
The key to happiness
Stay away from idiots

LuxSat Satellite  |  Luxsat Online  |  Online Sat & Newsflash  |  VIER duwt door voor eigen radiozender
 

gfxgfx
gfx gfx